Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 19 nov 2018

Apple iPhone XR review: allemansvriend

Gebruik: hard- en software dik in orde

In dit hoofdstuk ga ik in op het dagelijks gebruik van de iPhone XR. Een van zijn sterke punten, want daarop scoort hij eigenlijk hetzelfde als de iPhone XS-serie. Ondanks zijn lagere prijs biedt de XR dus een premium iPhone-ervaring.

Een van de snelste smartphones op de markt

Razendsnelle chip

Dat komt vooral door de chipset. De iPhone XR is gebaseerd op dezelfde A12 Bionic-processor als de XS-serie en die werkt razendsnel.  Het werkgeheugen loopt met 3GB iets achter bij de XS, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Ik durf zelfs wel te beweren dat de iPhone XR een van de snelste smartphones op de markt is.

Goede batterij laadt traag

De batterij van de iPhone XR is met zijn krap 3000mAh niet bijzonder groot. Hij houdt het echter wel bijzonder lang vol. De dag kom je met het grootste gemak door. Twee dagen is voor gematigde gebruikers prima haalbaar. Pluspuntje.

Apple iPhone XR review screenshot batterij

Dat is maar goed ook, want als je de iPhone XR wilt opladen ben je wel even bezig. Hij kan weliswaar snelladen, maar Apple levert geen snellader mee. Kosten als je wel zo’n lader wilt? €50. Als je geluk hebt. Shame on you, Apple!

iOS as always

De iPhone XR draait op iOS, wat natuurlijk weinig nieuws is. Het gaat dit keer om versie 12 en die is net zo prettig en soepel in gebruik als altijd. De grootste in het oog springende verandering is de ‘schermtijd’ functie, die je overzicht geeft over hoe lang je je smartphone gebruikt. Of in mijn geval, hoe verslaafd je bent aan je toestel.

Apple iPhone XR review screenshot interface

Je kunt precies zien hoe lang je welke app gebruikt, hoeveel meldingen je dagelijks krijgt en zelfs hoe vaak je je toestel oppakt. Dat is soms best confronterend, kan ik je vertellen. Doe ermee wat je wilt, maar het is in ieder geval fijn dat het toestel dat inzicht biedt.

Apple iPhone XR review screenshot schermtijd

Fijne bediening met nadelen

Omdat de homeknop verdwenen is, bedien je de iPhone XR nu met gebaren. Omhoog vegen brengt je naar het homescreen en als je een kwart cirkel vanaf de onderkant ‘tekent’ kom je in het multitask-menu. Dat werkt prima. Sterker nog: wat mij betreft is het een van de fijnste bedieningsmethoden voor een smartphone die je kunt vinden.

3D Touch wordt niet meer ondersteund

Teruggaan doe je meestal door van de linker zijkant naar rechts te vegen, maar dat werkt helaas niet in elke app. Soms moet je ook naar het terugknopje in de linker bovenhoek reiken. Gezien het grote scherm van de iPhone XR is dat nogal irritant. Reachability, een feature waarmee je de scherminhoud omlaag kunt halen, lost dat deel op. Maar het wordt tijd dat Apple een universeel terug-gebaar introduceert.

Er is nog een dingetje veranderd in de bediening tegenover andere recente iPhones. 3D Touch wordt niet meer door de hardware ondersteund en is vervangen door ‘Haptic Touch’. Dat betekent in de praktijk dat ‘extra’ 3D Touch-features, zoals de mogelijkheid om previews van mailtjes te zien en de mogelijkheid om via het homescreen direct een actie in een app uit te voeren, zijn vervallen.

Apple iPhone Xr review design

3D Touch-features die essentieel zijn voor de bediening, zoals het openen van het verbindingen-menu in de quick settings, zijn vervangen door het simpelweg wat langer ingedrukt houden van een element. Voor mensen die 3D Touch veel gebruikten is het jammer. Maar echt een gemis is het wat mij betreft ook niet.

Reageer op artikel:
Apple iPhone XR review: allemansvriend
Sluiten