Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 19 nov 2018

Apple iPhone XR review: allemansvriend

Multimedia: top!

Op multimediagebied doet de iPhone XR het erg goed. Dat heeft natuurlijk vooral met de goede camera te maken, maar ook de muziekfeatures mogen er zijn. Los van de ontbrekende audiojack, dan.

Vol geluid

Die missende audiojack is irritant en moet je oplossen met een adaptertje of bluetooth koptelefoon. In situaties dat je niet via een headset wilt luisteren scoort de iPhone XR gelukkig wel heel goed.

Een camera waar je van op aan kunt en die bijna nooit teleur stelt

De speakers van het toestel – een boven het scherm en een op de onderkant – produceren hard en vol geluid. Apple past daarbij een speciale stereoverbreding toe, die ervoor zorgt dat de iPhone XR ook bijzonder ruimtelijk klinkt. De speaker van dit toestel is al met al erg goed.

Apple iPhone Xr review design iPhone XI

Goede enkele camera

Vooruit. De iPhone XR heeft geen twee camera’s en loopt daarmee wat achter op veel concurrenten. Voor een smartphone met een enkele camera, scoort hij echter wel erg goed. De 12-megapixelcamera is hetzelfde als de hoofdsensor van de iPhone XS, inclusief de indrukwekkende nieuwe beeldverwerking van Apple.

De belangrijkste toevoeging daarin is ‘Smart HDR’, een geavanceerde HDR-modus die de best belichte delen van meerdere foto’s samenvoegt. Dat levert een erg goed resultaat op. In bijna alle omstandigheden maakt de iPhone XR consistent mooie plaatjes. Het is dus een camera waar je altijd van op aan kunt en die bijna nooit teleur stelt.

Daar staat wel tegenover dat de foto’s van de iPhone XR vaak een beetje ‘vlak’ zijn. De kleuren en het contrast zijn goed, maar niet erg spetterend. Tegenover de camera’s van bijvoorbeeld Samsung en Huawei komt deze iPhone-camera soms wat saai over. Of dat een voor- of juist nadeel is, hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke voorkeuren.

Portretmodus voor en achter

Hoewel hij zowel voor als achter maar √©√©n lens heeft, heeft de iPhone XR wel een portretmodus. Die werkt hetzelfde en is net zo uitgebreid als bij iPhones met een dubbele camera. Alleen worden de contouren van je gezicht nu volledig door de software herkend. Daar merk je eigenlijk bijzonder weinig van; de randherkenning is nog steeds best goed. Het enige verschil: je kunt nu alleen foto’s met een vervaagde achtergrond maken van gezichten. Andere objecten pakt hij niet.

De selfies die uit de iPhone XR komen rollen hebben een resolutie van 7 megapixel. Qua kleuren zijn ze mooi, maar de scherpte en details lopen wel duidelijk wat achter bij veel andere high-end smartphones.

Video’s die de iPhone XR schiet zijn wel erg goed. Het toestel kan 4K filmen en heeft mooie kleuren en goede beeldstabilisatie. Weinig op aan te merken.

Reageer op artikel:
Apple iPhone XR review: allemansvriend
Sluiten