Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 sep 2018

iPhone XS en iPhone XS Max officieel onthuld: alles wat je moet weten

Eindelijk is het zover! Tim Cook heeft in het Steve Jobs Theatre de iPhone XS en iPhone XS Max onthuld. De nieuwe iPhones volgen de iPhone X direct op. We zetten alles wat je moet weten op een rijtje!

Apple iPhone XS

De iPhone X was op zijn zachtst gezegd controversieel. Het toestel maakte indruk met zijn dunne schermranden, maar de notch werd wel een dingetje. Ondertussen is vrijwel de hele markt Apple daarin achterna gegaan, met Samsung als grootste uitzondering.

Dit jaar hebben alle nieuwe iPhones een inham bovenaan het scherm, met daarin de technologie die gezichtsherkenning mogelijk maakt. De iPhone XS is de directe opvolger van de iPhone X.

Apple iphone xs

Specificaties

Ten eerste is het goed om te melden dat de iPhone XS bedekt is met nog sterker glas, volgens Apple gaat het om het meest sterke glas in de industrie. De smartphone heeft een 5.8-inch Super Retina scherm met een resolutie van 2436 x 1125. Het dynamische bereik is met zestig procent gegroeid, vergeleken met de iPhone X. Ook hebben zowel de iPhone XS als de iPhone XS Max breder stereo-geluid.

Onder de motorkap vind je een grote upgrade, in de vorm van de A12 Bionic . Apple’s nieuwste chip loopt naar verluidt twee jaar voor op de Android-concurrentie, dus dat belooft veel goeds. Apple gooide met een hoop hoge cijfers en statistieken, maar de conclusie is duidelijk: dit zijn met afstand de snelste en meest krachtige iPhones ooit.

Camera

De nieuwe iPhones hebben een 12MP wide-angle camera, in combinatie met een 12MP telefoto-lens en een verbeterde True Tone flash. Phil Schiller wijst er echter op dat het tegenwoordig steeds meer om de verwerking van beelden gaat.

Oftewel, hoe de chip van de iPhone XS en iPhone XS Max met behulp van slimme algoritmes jouw fotografie verwerkt. Dankzij de A12 Bionic kunnen ze op elke foto die je maakt 3 triljoen bewerkingen los laten.


Ook introduceert Apple Smart HDR, een slimmere variant van de bestaande technologie. Schiller geeft een voorbeeld van een foto waarbij het object beweegt. Oftewel, wat continu gebeurt.

De A12 kan dan vier frames vastleggen zonder sluitervertraging en met long exposure. Daardoor wordt het beste beeld mogelijk geselecteerd, met zoveel mogelijk detail. Het nemen van foto’s is daardoor een algoritmisch selectief proces geworden. Niet een beeld, maar het beste beeld. Apple vergelijkt de nieuwe camera’s niet langer met andere smartphones, maar met peperdure DSLR’s.

Na het nemen van een foto kun je de scherptediepte nog achteraf aanpassen. Video’s kunnen dit keer opgenomen worden met stereo sound.

Accuduur en dual-SIM

Leuk al die nieuwe functies en pure paardenkracht, maar hoe zit het met de batterij? De batterij van de iPhone XS gaat volgens Apple 30 minuten langer mee dan de iPhone X. De iPhone XS Max zelfs anderhalf uur langer.

Apple iphone xs

Ook biedt Apple voor het eerst een dual-SIM model aan. Althans, met behulp van eSIM. Zo kun je bijvoorbeeld je privé-SIM en werk-SIM in een iPhone stoppen, en zo snel switchen tussen de verschillende nummers. In China komt er een speciaal model met twee fysieke SIMs, omdat ze daar geen eSIM kunnen aanbieden.

iPhone XS Max

Apple heeft ook een grotere uitvoering onthuld, de iPhone XS Max. Geen Plus, zoals we lang dachten. Het toestel heeft een 6.5-inch scherm met een resolutie 2688 x 1242. Toch is de iPhone X Max even groot als de iPhone 8 Plus.

iphone XS iPhone XS Max
iphone XS iPhone XS Max

En waarom heet het toestel Max? Apple’s reden is simpel: het scherm is nog groter dan de Plus, in dezelfde behuizing. Slap excuus of niet, het blijft een indrukwekkende screen-to-body ratio.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt kiezen tussen Gold, Silver Space Grey. De iPhone XS is beschikbaar vanaf 1159 euro. Consumenten kunnen kiezen tussen 64GB, 256GB of 512GB aan opslaggeheugen. De iPhone XS Max biedt dezelfde keuzes qua opslaggeheugen, en begint op 1259 euro.

Beide toestellen zijn vanaf 21 september beschikbaar, ook in Nederland.

Apple iphone xs

Ook onthuld: de iPhone XR

Apple heeft naast de vrij prijzige iPhone XS en iPhone XS Max ook een goedkoper modelletje onthuld. Inclusief dunne schermranden en notch. Hier lees je alles wat je moet weten over het budgetmodel.

?Hier check je alle andere grote onthullingen van Apple

Dit artikel wordt nog bijgewerkt, refresh updates

Reageer op artikel:
iPhone XS en iPhone XS Max officieel onthuld: alles wat je moet weten
Sluiten