Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple 26 sep 2018

Dit kost het Apple om de iPhone Xs Max te maken

Dat Apple flinke marges hanteert, weten we allemaal. Toch is het elk jaar weer een verrassing om te ontdekken hoe hoog de productiekosten van de nieuwste iPhones liggen. Al helemaal dit keer, nu de iPhone Xs en iPhone Xs Max bijzonder prijzig zijn.

iPhone Xs Max productiekosten

Zo ben je in Nederland maar liefst 1659 euro kwijt voor de meest uitgebreide variant van de iPhone Xs Max. Ook de iPhone Xs is met een vanafprijs van 1159 euro allesbehalve goedkoop. Maar hoeveel kost het voor Apple zelf om de allerduurste iPhone ooit te produceren?

Marktonderzoeksbureau TechInsights heeft de geschatte kosten van de componenten op een rijtje gezet. Het blijft altijd een schatting, dus neem dit soort conclusies altijd met een korrel zout. Bovendien komt er nog veel meer bij kijken dan enkel de kosten van de onderdelen.

Denk aan de jaren aan ontwikkeling en onderzoek die er nodig is voor dit soort gadgets. Of alle servicemedewerkers en verkopers die altijd voor je klaar staan. Ook het huren van winkelpanden en andere overhead-kosten komen erbij kijken. Daarom moet je vooral naar de verschillen tussen toestellen kijken.

iphone XS en iphone xs max

Maar goed, dat neemt niet weg dat de techgigant grote marges pakt, vooral ten opzichte van de concurrentie. Volgens het nieuwe rapport kosten de onderdelen van de iPhone Xs Max in totaal 443 dollar. Dan hebben we het over de uitvoering met 256GB aan opslaggeheugen.

Dat is 50 dollar meer dan de iPhone X met 64GB aan opslaggeheugen van vorig jaar, terwijl het verschil in de verkoopprijs veel groter is. Het 6.5-inch schermpaneel van de iPhone Xs Max is het duurste onderdeel van de iPhone: 80.50 dollar per paneel.

Dat is geen grote verrassing. Er zijn nog altijd maar weinig fabrikanten die op de benodigde schaal OLED-panelen kunnen produceren, en de technologie is nog relatief jong. Verder kosten de A12 Bionic-chip en de modems het meest, met een prijskaartje van 72 dollar.

Apple iPhone Xs Max productiekosten

Het opslaggeheugen en de behuizing hebben een marktprijs van respectievelijk 64 dollar en 58 dollar. De sterk verbeterde camera’s kosten 44 dollar. Dat is bijna exact de prijs van de cameramodule die je in de iPhone X vindt.

Zoals we net al zeiden, komt er nog een hoop meer bij de productie van toestellen kijken. Vandaar de veel hogere verkoopprijs. Je kunt er echter niet om heen dat Apple’s flinke winstmarge de prijzen echt naar de bekende hoogtes stuwen. Dat staat in schril contrast tot Xiaomi, een fabrikant die met bizarre toestellen als de Pocophone F1 juist amper wist maakt op de verkoopprijs.

?Lees ook: iPhone Xs, Xs Max of iPhone Xr kopen: dit zijn de prijzen in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TechInsights

Reageer op artikel:
Dit kost het Apple om de iPhone Xs Max te maken
Sluiten