Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 okt 2018

De nieuwe iPhones van 2019: Apple zit met een flink dilemma

You know the drill: de nieuwste iPhones zijn nog maar net uit, maar de geruchtenmolen rondom de opvolgers is al op gang gekomen. We weten al dat verschillende Android-fabrikanten volgend jaar een 5G smartphone uit gaan brengen.

Apple zit met 5G-dilemma

De nieuwe standaard brengt een sterk verbeterd bereik en hogere snelheden met zich mee. Hier kun je alles wat je moet weten lezen over 5G. Pas vanaf 2020 zal 5G echter breed ondersteund worden, maar Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo en Vivo brengen in 2019 al een compatibele smartphone uit.

Het is nu al de next big thing waarmee fabrikanten pronken. Dat consumenten er nog niet echt iets aan hebben, zal ze daarbij een worst wezen. Apple zit volgens insiders nu echter wel met een flink dilemma.

Naar verluidt brengt de techgigant ook volgend jaar 4G-iPhones uit. Oftewel, de opvolgers van de iPhone Xs en iPhone Xr ondersteunen waarschijnlijk geen 5G. Dat is dan direct dus nog niet een groot probleem, gezien de ondersteuning er ook nog niet is.

Consumenten willen echter wel langere tijd met hun smartphone kunnen doen, vooral met de hoge prijzen die Apple hanteert. Dan wordt het opeens wel een pijnlijk puntje. Zeker als de concurrentie wel al 5G-compatibele smartphones op de markt heeft.

Als Apple bij 4G blijft, dan wordt het lastig om de hogere prijzen te verantwoorden terwijl de concurrentie wel 5G voor lagere prijzen biedt. Een alternatief is het uitbrengen van 5G-iPhones, en de huidige (4G) modellen in prijs verlagen volgend jaar.

Redesign en 3D-scanning

Een bron uit de leveranciersketen beweert dat Apple een goedkoper model overweegt met 5G, maar dat zou de verkopen van de huidige iPhones negatief kunnen beïnvloeden. Apple staat bekend om zijn strategische prijsvoering, maar volgend jaar zit de techgigant wellicht met een flink dilemma.

De fabrikant brengt in tegenstelling tot bijna alle concurrenten slechts een keer per jaar nieuwe toestellen uit. Uitstel betekent dan ook meteen een compleet jaar aan uitstel, en daarmee bijna twee jaar achterlopen op de concurrentie die wel al met 5G aan de slag gaat.

Wanneer stap je als fabrikant over de drempel die innovatie teweegbrengt? Zeker in de context van de gehele markt is dat een pittig vraagstuk. Naar verluidt is Apple van plan om volgend jaar met een compleet redesign voor de iPhone te komen, en kan de camera aan de achterkant dan ook 3D-scannen, net zoals de True Depth-camera aan de voorkant van de huidige modellen.

5G zou de taart dan helemaal afmaken. Kiest Apple zoals altijd voor zijn eigen pad, of laat de techgigant zich toch verleiden door de context van de gehele smartphonemarkt? Hier lees je waarom 5G zo belangrijk is.?

Digitimes

Reageer op artikel:
De nieuwe iPhones van 2019: Apple zit met een flink dilemma
Sluiten