Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 13 aug 2018

Apple: ‘iPhones luisteren niet stiekem naar wat je doet’

Als je je iPhone aan het stopcontact hebt hangen, kun je instellen dat Siri meteen paraat staat wanneer je “hey Siri” zegt. Dat betekent echter dat Siri constant op moet letten op wat er gezegd wordt en logischerwijs maken gebruikers zich zorgen over hun privacy. Apple liet onlangs echter weten in een brief aan de House Energy and Commerce Committee dat het bedrijf iPhones niet gebruikt om stiekem op te nemen wat je allemaal zegt en doet.

Korte audio opnames op je iPhone

Apple geeft in de brief aan dat hun producten niet actief luisteren naar gebruikers en geen data verzamelen over wat deze op de achtergrond zeggen. Als je de optie hebt ingeschakeld, wordt er wel constant gecheckt of “hey Siri” wordt uitgesproken. Dit gebeurt door middel van korte audio opnames, waar telkens weer overheen wordt opgenomen en die lokaal op je toestel worden opgeslagen. Er wordt dus niks naar Apple doorgestuurd en wanneer Siri naar je aan het luisteren is, krijg je daar een visueel teken van.

Duidelijk toestemming vragen

Hoewel Apple dus geen kwaad in de zin lijkt te hebben, kan dat echter niet altijd gezegd worden over apps van derde partijen. Voordat Apps worden toegelaten in de app store, moeten ze akkoord gaan met en voldoen aan alle eisen.  Zo moeten de apps duidelijk toestemming vragen om bijvoorbeeld iets op te nemen en aangeven waar de data voor bedoeld is. Ook moeten ze, net als Apple zelf, visueel aangeven wanneer er daadwerkelijk iets wordt opgenomen.

Foute ontwikkelaars uit de App Store

Toch komt het soms voor dat ze toch stiekem dingen proberen, die niet mogen. Apple geeft aan dat sommige ontwikkelaars in het verleden de voorwaarden hebben geschonden en dat deze uit de App Store zijn verwijderd. Over welke bedrijven het gaat en wat ze precies verkeerd hadden gedaan, wordt verder geen informatie gegeven. Wel zouden de meeste overtredingen niet met opzet zijn gebeurd en zouden ze geen verband houden met de privacy.

Apple kan niet alles in de gaten houden

Hoewel er regels in plaats staan om de privacy van gebruikers te waarborgen, is het voor Apple niet mogelijk om constant in de gaten te houden wat ontwikkelaars precies doen en welke data ze verzamelen. Ook geeft Apple aan dat ze niet kunnen voorkomen dat data wordt opgeslagen door apps van andere ontwikkelaars of dat bedrijven zich niet houden aan de privacyvoorwaarden van het land waar ze in gevestigd zijn. Wanneer de iPhonemaker betrouwbare informatie heeft over het overtreden van de regels door een bedrijf, gaan ze het geval wel zo grondig mogelijk onderzoeken.

Overigens moet Apple misschien ook eens hun eigen privacy onder de loep nemen. Onlangs lekte namelijk hun bètaversie van iOS 12 alvast wat informatie over de iPhone X Plus.

Mashable

Reageer op artikel:
Apple: ‘iPhones luisteren niet stiekem naar wat je doet’
Sluiten