Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 27 nov 2018

‘Apple verlaagt productie nieuwe iPhones voor tweede keer’

We waarschuwden onlangs al dat je geruchten rondom verkoopcijfers en de leveranciersketen van Apple altijd met een korrel zout moet nemen. Toch wordt het plaatje steeds duidelijker: de verkopen van de nieuwe iPhones lijken tegen te vallen.

‘Apple verlaagt productie iPhones opnieuw’

Een nieuw gerucht, gebaseerd op geluiden uit de leveranciersketen van Apple, wijst erop dat de techgigant nogmaals zijn productie van de nieuwe modellen heeft verlaagd. Eerdere geruchten wezen er al op dat de oplage van de iPhone XS en iPhone XR was beperkt.

De claim werd vandaag wereldkundig gemaakt door Digitimes, een Taiwanese publicatie. Vele producenten van componenten voor de toestellen van Apple zouden naar verluidt last hebben van verlaagde bestellingen. Oftewel, dat leidt tot een lagere omzet voor dergelijke partijen, die grotendeels afhankelijk zijn van fabrikanten als Apple.

Zo heeft Largan Precision, de fabrikant van lenzen voor de iPhone-camera, zijn verwachtingen bijgesteld voor de feestmaanden. De leverancier verwacht nu een lagere omzet voor november en december. Career Technology, leverancier van flexibele PCB’s voor iPhones, heeft zelfs 110 krachten de laan uit gestuurd vanwege verlaagde bestellingen van Apple.

Dergelijke verhalen hoor je uit verschillende hoeken. Zo zijn er veel kleinere partijen die nog sneller aan het trimmen zijn geslagen als het om kosten gaat, omdat het tempo waarop de productie wordt vertraagd hoger ligt dan verwacht.

Digitimes benadrukt specifiek dat dit om een tweede golf aan verlaagde bestellingen vanuit Apple gaat. Als we de bronnen van de Taiwanese publicatie moeten geloven, gaat het hier dus niet simpelweg om de nasleep van de eerste golf.

Neem dit nieuws voorlopig met een korrel zout, maar hoe dan ook hebben dit soort geruchten impact. We zagen vorige week al de aandelen van Apple in waarde dalen, op basis van dit nieuws. Gisteren haalde Microsoft daardoor zelfs Apple voor het eerst in acht jaar in als meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple verlaagt productie nieuwe iPhones voor tweede keer’
Sluiten