Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 1 apr 2021

Apple is stilletjes in zee gegaan met Tesla voor megaproject

Apple heeft woensdag aangekondigd dat het bedrijf werkt aan een groot project voor batterijopslag. Maar wat het bedrijf niet vermeld heeft, is dat die batterijen afkomstig zijn van Tesla. Dat meldt de hoofdplanner van Monterey County, waar het gebouw staat. Dat nieuws is dan weer afkomstig van The Verge.

De nieuwe faciliteit slaat straks 240 megawattuur aan energie op. Die energie wordt opgeslagen in 85 lithium-ion ‘megapacks’ van Tesla. Ze worden gebruikt om de lichten aan te houden in het hoofdkantoor van de iPhone-maker in Cupertino. Apple en Tesla hebben de samenwerking overigens niet bevestigd.

Batterijsysteem van Tesla

Tesla kondigde het megapack-batterijsysteem in 2019 aan. Apple maakt gebruik van de variant die 60 megawatt aan opslag heeft. Dat is niet de grootste versie die de accumaker aanbiedt, overigens. In Australië en Texas biedt het bedrijf soortgelijke systemen aan die 100 megawatt aan energie opslaan.

De constructie van het energieproject van Apple in volle gang. (Afbeelding: Apple)

Desondanks laat Apple in zijn persbericht weten dat dit “één van de grootste batterijprojecten van het land is”. En het land is in dit geval natuurlijk de Verenigde Staten. Het systeem kan genoeg energie opslaan om zo’n zevenduizend huizen een volledige dag van energie te voorzien.

Samenwerking Apple en Tesla

Apple en Tesla hebben qua bedrijfsvoering en geschiedenis weinig overlap. Maar beide ondernemingen hebben er wel een handje van dat ze talenten bij elkaar wegsnoepen. Wel is het zo dat Elon Musk, CEO van Tesla, in 2018 een poging deed zijn bedrijf te verkopen aan Apple, maar Tim Cook ging toen niet in op dat voorstel.

Hoewel Tesla natuurlijk vooral bekendstaat om zijn elektrische en autonome auto’s, maakt het bedrijf ook al jaren zonnepanelen en accuoplossingen nadat het Solar City overnam. Daardoor werkt het bedrijf ook vaak samen met andere bedrijven als het gaat om opslaan van energie, waaronder nu dus Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple is stilletjes in zee gegaan met Tesla voor megaproject
Sluiten