Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 26 jun 2019

Apple koopt Drive.ai: gaat het zelfrijdende auto’s bouwen?

Apple heeft de Amerikaanse start-up Drive.ai gekocht. Het bedrijf houdt zich bezig met zelfrijdende technologie, en experimenteert in de staat Texas al met aangeboden ritten. De overname laait de geruchten over een zelfrijdende auto van Apple weer op.

Drive.ai gebruikt machine learning om zijn systemen te trainen voor autonoom rijden. De start-up werd vier jaar geleden opgericht door onderzoekers van de Stanford University. Vorig jaar wisten zij hoge ogen te gooien met testritten op de openbare weg. De software kon objecten op de weg herkennen en vermijden. In de wagens zaten voor de zekerheid nog wel bestuurders die kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.

De vloot van Drive.ai bestaat uit aangepaste versies van de Nissan NV200. Door de feloranje kleur met blauwe streep zijn de auto’s een opvallende verschijning. Op meerdere plekken zijn LED-schermen bevestigd om bijvoorbeeld voetgangers te laten weten dat ze gezien zijn en veilig kunnen oversteken. Het is niet bekend wat Apple met deze auto’s gaat doen.

Passagier stapt in Drive.ai

Apple redt noodlijdend Drive.ai

De overname komt op een cruciaal moment. Aanstaande vrijdag zou volgens The Verge een sluiting gepland staan, waarbij bij het voltallige team ontslagen zou worden. Dankzij de overname van Apple gaat dat niet meer door. Het is onbekend wat Apple voor het bedrijf neerlegt, zeker nu bekend is dat de start-up anders haar deuren zou sluiten. Op het hoogtepunt was Drive.ai 200 miljoen dollar waard.

Apple en Project Titan: een zelfrijdende auto?

Regelmatig duiken geruchten op over de ontwikkeling van een heuse Apple Car. De tech-gigant zou in het geheim werken aan een eigen zelfrijdende auto, die met Tesla moet concurreren. ‘Project Titan’ is de naam achter het ambitieuze project. Begin dit jaar volgde een enorme ontslagronde: 200 medewerkers van het project werden op straat gezet. De toekomstdroom leek daarmee op de lange baan te zijn gekomen.

Wellicht geeft de overname van Drive.ai juist het tegenovergestelde signaal. Apple haalt hiermee stevige kennis over autonoom rijden in huis. Bovendien  zei Apple-CEO Tim Cook eerder tegenover CNBC al dat het bedrijf sterk gelooft in autonoom rijden door machine learning.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple koopt Drive.ai: gaat het zelfrijdende auto’s bouwen?
Sluiten