Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 30 jan 2019

Apple presenteert kwartaalcijfers Q1: teleurstellingen en plottwists

Apple heeft de lat de afgelopen jaren zeer hoog gelegd, met record na record. Daardoor kan de techgigant een kwartaal draaien dat voor elke andere fabrikant fantastisch zou zijn, maar toch zijn investeerders diep teleurstellen. Dat is precies wat er in het eerste kwartaal is gebeurd, zo blijkt nu.

Apple Q1 kwartaalcijfers

De fabrikant heeft gisteravond officieel zijn kwartaalcijfers voor Q1-2019 bekendgemaakt. Na drie spectaculaire kwartalen verwachtten investeerders opnieuw een recordomzet, maar dat heeft Apple niet waar weten te maken. Desalniettemin was het eerste financiële kwartaal van 2019 het op één na beste kwartaal ooit!

Apple heeft in Q1-2019 een omzet van 84,3 miljard dollar geboekt. Een prachtig bedrag, maar minder dan de 89 tot 93 miljard dollar die de fabrikant zelf had geprojecteerd. Tegelijkertijd zat de winst wel flink in de lift: die pakte dit kwartaal 16 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Onze vrienden van OneMoreThing hebben de cijfers overzichtelijk voor je op een rijtje gezet:

Apple kwartaalcijfers Q1 2019

Ondanks de gigantische omzet is het logisch dat investeerders schrikken. Apple is al meer dan tien jaar bezig met een enorme opmars. Dit kwartaal was bijvoorbeeld de eerste keer sinds 2001 (!) dat de verkopen van Apple tijdens de feestdagen afnamen. Waar de fabrikant vorig jaar in dat kwartaal 88,2 miljard dollar verdiende, pakt dat getal nu dus een stuk lager uit.

Daar waarschuwde Apple overigens zelf al voor begin deze maand, voor het eerst sinds 2002. Het bedrijf stelde zijn geschatte omzet alvast naar beneden bij tot 84 miljard dollar. Een bedrag dat uiteindelijk dus in de buurt zit van de eindstand.

Welke producten zijn de boosdoeners?

Maar welke producten deden het dan minder? Daar kunnen we helaas voor het eerst weinig zinnigs over zeggen. Dit is namelijk de eerste keer dat Apple niet meer zijn verkoopcijfers meldt. Daar is het bedrijf niet de enige in, de concurrentie doet dat al jaren niet meer. Toch valt de timing op, temidden van deze teleurstellende cijfers.

Wel meldde Apple CEO Tim Cook dat het de iPhone-verkopen zijn die tegenvallen. De omzet van de iPhone-business is met maar liefst 15 procent gedaald.

De hogere prijzen die Apple nu hanteert hebben ervoor gezorgd dat de winst nagenoeg stabiel is gebleven op bijna 20 miljard dollar. Dat is een daling van slechts 0,5 procent. De brutomarge komt neer op 38 procent (38,4 procent in 2019).

De marge op apparatuur is 32 procent, waar de marge op diensten zelfs 63 procent is. Het is dus ook niet zo gek dat Apple zich steeds meer focust op het uitrollen en verbeteren van zijn diensten.

Diensten als Apple Music, iTunes en iCloud brachten 10,9 miljard dollar op, een omzet waar Cook zeer tevreden over is. De fabrikant komt dit jaar naar verluidt ook met zijn eigen Netflix-killer, Apple Video.

Belooft het tweede kwartaal dan wel beterschap? De prognose van Apple voor het tweede fiscale kwartaal van 2019 ligt tussen de 55 tot 59 miljard dollar. In diezelfde periode vorig jaar boekte Apple meer dan 61 miljard dollar aan omzet. Een daling dus. Wel verwacht het bedrijf een stijging van de brutomarge, richting de 38 procent.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Apple presenteert kwartaalcijfers Q1: teleurstellingen en plottwists
Sluiten