Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 31 okt 2018

Apple’s laptop line-up is een rotzooi geworden

Waar merken als HP, Dell en Toshiba altijd een arsenaal aan laptop’s in hun line-up hebben, is het bij Apple overzichtelijk. Althans, dat was het. Heb je tot €1500 te besteden? Dan zijn dit je twee opties, maak een keuze en succes ermee. Echter is dit, na de onthulling van de nieuwe MacBook Air, niet meer het geval. Datzelfde bedrag zet je voor drie verschillende keuzes, waarbij het verschil nihil is. Apple heeft een rotzooi gemaakt van haar laptop line-up.

Apple’s probleem

Voorheen was de keuze welke MacBook je moest nemen nog makkelijker dan het strikken van je veters. Interesse in het instapmodel als student of voor het gebruik van tekstverwerking? Dan trok je de spaarrekening leeg en kocht je de MacBook Air. Wilde je het iets professioneler aanpakken? No worries, de MacBook Pro staat voor je klaar! Maar dit werkt nu niet meer zo. Apple heeft, door verschillende nieuwe laptop’s, een zooitje gemaakt van haar eigen line-up. Iets wat met de komst van de 12-inch MacBook al het geval was, maar met de nieuwe MacBook Air compleet uit de klauwen loopt.

We gaan er even van uit dat je €1500 te besteden hebt voor je nieuwe laptop. Het is een hoop geld, dus je wilt uiteraard wel de beste keuze maken. Maar welke is dat? De Macbook van €1497, de nieuwe MacBook Air van €1349 of het instapmodel MacBook Pro welke ook €1497 kost? De drie schelen weinig van elkaar en kosten bijna allemaal hetzelfde. Ben je opzoek naar een nieuwe feature als Touch ID? Dan moet je aan de haal gaan met de nieuwe MacBook Air. Wil je simpelweg de “beste”, dan ga je voor de Pro. Maar ook hier is het verschil bijzonder klein. Het is een zooitje!

MacBook Air 2018

Het is een rotzooi!

Apple’s rare line-up is geen nieuw probleem, maar op het gebied van de laptops gaat het nu wel erg ver. Het bedrijf verkoopt drie laptops met zo goed als hetzelfde prijskaartje met een klein verschil qua batterijduur om ze uit elkaar te houden. Zo zijn twee van deze drie gemaakt voor mensen die een dunne en lichte laptop willen hebben. Maar kies je voor het lichtste en dunste model, de MacBook die honderd euro duurder is dan de Air, dan lever je wel in op het gebied van CPU en graphics. En dat maakt dit hele spelletje zo belachelijk. Waarom zou je voor een kleinere variant met minder kracht kiezen, terwijl deze ook nog eens ruim 100 euro duurder is? Had Apple besloten de 12-inch variant voor €1000 op de markt te zetten, dan was er letterlijk niks aan de hand.

Al moeten we eerlijk bekennen dat we het hele “thin and light” concept van Apple niet snappen. Zet de MacBook Air naast de MacBook Pro en je merkt bijzonder weinig verschil. De Pro is net zo breed als de Air en weegt hooguit 120 gram meer. Het verschil is klein geworden en dat gaat niet ten goede van de consument. Waar de Macbook Air veruit de goedkoopste optie was, werd deze bijzonder populair bij journalisten en studenten. Maar met een verschil van 150 euro is de stap richting een MacBook Pro misschien veel makkelijker te nemen. Al weten we zelf ook niet meer of dit nu de beste optie voor je is of niet. Het heeft vanaf nu puur met persoonlijke smaak en benodigdheden te maken.

Macbook Pro 2018

Benieuwd naar wat de nieuwe MacBook Air te bieden heeft? Klik hier!

Reageer op artikel:
Apple’s laptop line-up is een rotzooi geworden
Sluiten