Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 17 aug 2019

Waarom je een Apple-gecertificeerde Lightning kabel wilt (en geen neppe)

Apple staat erom bekend wat meer zijn best te doen om je privacy te respecteren en zorgt er ook voor dat zijn producten redelijk goed beveiligd zijn. Dat is waarom ze er ook op hameren dat je alleen Apple gecertificeerde producten gebruikt.

Die komen echter ook met Apple prijzen en veel mensen kiezen vaak dan ook bijvoorbeeld voor een niet-Apple oplaadkabel, wanneer de officiële het na een tijdje begeeft. Helaas kan dat in sommige gevallen behoorlijke consequenties hebben. Zo is er bijvoorbeeld een Lightning kabel, die hackers draadloos toegang kan geven tot je Mac.

Officiële Apple oplader met extra component

De betreffende Lightning kabel is aangepast door een researcher die op Twitter onder de naam _MG_ gaat. Het ding ziet eruit als een normale Apple oplaadkabel, maar is stiekem uitgerust met een extra component. En tijdens de jaarlijkse Def Con hacking conferentie liet MG zien hoe hij dankzij dit extra component draadloos met zijn iPhone controle kon krijgen over de apparaten waar de kabel op aangesloten was.

Apple Lightning kabel
Bron: Pixabay / kewei0219 (: Pixabay / kewei0219

Lightning kabel grootste uitdaging

Zo werd de kabel gebruikt om een iPod aan te sluiten op een Mac en kon de “hacker” de terminal van de computer in om allerlei commando’s te geven. MG geeft aan het extra component in zijn keuken te hebben gemaakt en dat hij voor een Lightning kabel is gegaan, omdat Apple’s kabels doorgaans het moeilijkst zijn om te hacken. Nu dat is gelukt, zou hij naar zijn mening ook kabels van andere merken “makkelijk” moeten kunnen hacken. En je kunt je bedenken dat onofficiële goedkope Lightning kabels ook een stukje makkelijker te hacken zouden kunnen zijn.

Het lijkt erop dat de man de kabel heeft gehackt om te laten zien dat het kan en om mensen te waarschuwen. Dubieus is echter wel dat hij de kabels ook aan het verkopen was voor 200 dollar per stuk. Overigens zou je volgens onderzoekers extra op moeten passen met hackers als je in een goed humeur bent. Slachtoffers zouden het meest geneigd zijn om in vallen te trappen wanneer ze zich happy voelen.

Slashgear

Reageer op artikel:
Waarom je een Apple-gecertificeerde Lightning kabel wilt (en geen neppe)
Sluiten