Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 april 2019

Apple lijft opnieuw groot AI-talent van Google (en Elon Musk) in

Ian Goodfellow is een van de meest prominente namen als het om kunstmatige intelligentie gaat. Artificial intelligence dus. Na een carrière bij Google en het door Elon Musk opgerichte OpenAI stapt hij over naar Apple.

Apple haalt opnieuw AI-talent Google binnen

Daarmee is hij al het tweede grote AI-talent van Google dat door Apple wordt ingelijfd. John Giannandrea ging hem al voor. Absoluut geen kleine naam: Giannandrea stond aan de wieg van Google Assistant en de spamfilter van Gmail.

Hij is nu Senior Vice President bij Apple, en rapporteert daarmee rechtstreeks aan CEO Tim Cook op het gebied van machine learning en… AI dus.

Er zijn maar weinig talenten die op het niveau van Goodfellow en Giannandrea kunnen opereren. Daarmee heeft Apple dus twee flinke vissen te pakken, en een grote klap aan Google uitgedeeld.

Ian Goodfellow Apple
Ian Goodfellow

GAN

Maar goed, terug naar Goodfellow. Wat maakt hem zo bijzonder? Hij staat bekend om het uitvinden van generatieve antagonistische netwerken (GAN). Een term die je snel weer mag vergeten, maar het gaat erom dat een AI zelfstandig afbeeldingen van mensen en objecten kan genereren. Die niet bestaan.

Jij kunt daar meteen een fascinerend voorbeeld van ervaren, via de website thispersondoesnotexist.com. Door naar die URL te gaan krijg je een unieke gegenereerde foto te zien… van een mens die niet bestaat.

Een fascinerend stukje technologie, die helaas ook zo zijn keerzijdes kent. Zo wordt het werk van Goodfellow veel gebruikt voor het maken van Deepfakes. Daarmee worden gezichten in video’s op een haast niet te betrappen manier vervangen of gemanipuleerd.

Gelukkig zijn er ook positieve toepassingen, zoals het automatisch genereren van prachtige kunst. Vorig jaar werd het compleet algoritmisch gemaakte Portret van Edmond de Bellamy voor bijna vier ton geveild.

Wat gaat Goodfellow bij Apple doen?

De grote vraag is nu: hoe gaat Goodfellow zijn grote talent inzetten bij Apple? Op die vraag kunnen we helaas geen concreet antwoord geven. We weten enkel dat de expert aan de slag gaat bij de Special Projects Group.

Dat is een afdeling die werkt aan nieuwe producten en technieken die nog niet aangekondigd zijn. Echt experimenten en onderzoeken voor de toekomst dus. Een hoop wordt geschrapt, maar uiteindelijk hoopt Apple met die divisie de next big thing te kunnen ontdekken.

Met de grote rol die machine learning in hedendaagse en toekomstige technologie speelt, is Goodfellow in ieder geval een grote aanwinst. Wie weet kan hij Apple met zijn briljante uitvindingen weer op de kaart zetten als een innovatieve speler…

?Check dit ook: Intel slaat terug: doemberichten rondom 5G iPhone ontkend

Reageer op artikel:
Apple lijft opnieuw groot AI-talent van Google (en Elon Musk) in
Sluiten