Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 16 jan 2018

De Macbook Air veranderde tien jaar geleden de toekomst van Apple en die van laptops

Herinner jij je eerste laptop nog? Dat was vast een hoekig, zwaar, groot en lomp apparaat. De laptops van vijftien jaar geleden zie je tegenwoordig niet veel meer. Deze zijn vervangen door super platte en lichtgewicht modellen. Ere wie ere toekomt: Steve Jobs heeft hier een grote bijdrage aan geleverd met de introductie van de MacBook Air, wat deze week alweer tien jaar geleden is.

MacBook Air is jarig

Tien jaar geleden presenteerde Steve Jobs tijdens de keynote van Apple de MacBook Air als ”the world’s thinnest notebook”. De wereld keek met open mond naar de dunne notebook. Dit Apple-product kwam een jaar na de iPhone op de markt en werd een product dat net als de iPhone niet alleen het bedrijf zelf, maar ook de industrie veranderde.

Deze week is het tien jaar later, en zijn we zeven MacBook-generaties verder. Het uiterlijk van de oude vertrouwde laptop is niet eens zo heel veel veranderd. Er zijn natuurlijk wel wat dingen verbeterd aan het apparaat, maar hij is nog steeds goed te herkennen.

Toen al een minimalistische notebook

De eerste Macbook Air kwam op de markt in februari 2008. Hij woog zo’n 1,5 kilo, wat bijna een kilo minder was dan Apple’s MacBook met dezelfde schermmaat. Volgens Jobs werden er geen compromissen gedaan om de laptop dun te houden, maar er werden wel een aantal aanpassingen gedaan om de laptop dun en licht te kunnen houden. Zo hadden de meeste eerste MacBook Air’s niet eens een volledig toetsenbord. Dit maakte het mede mogelijk om de laptop dunner te houden dan het dunste deel van de Sony TZ Series, een andere hele dunne laptop uit 2008.

MacBook Air

In de MacBook Air was CD-drive meer te vinden, en een aantal poortjes die wel in meer conventionele laptops te vinden waren. De laptop was voorzien van een USB 2.0 poort, een headphone jack (die goeie oude tijd toen Apple nog wel van headphone jacks hield ;-)), en een micro-DVI-poort. De laptop werd door sommigen ontvangen als minimaal, en door anderen als briljant. De prijs was echter niet minimaal: hij kostte ongeveer 1473 euro. Een flinke bak geld. Vandaag de dag is de Air te koop vanaf 1097 euro.

Het duurde andere laptopmakers een aantal jaren voordat ze net zo’n dunne notebook hadden gefabriceerd als de MacBook Air. Vandaag de dag heeft Apple meer concurrentie van techbedrijven die flinterdunne laptops op de markt brengen met betere schermen en uitgebreidere specificaties. Check bijvoorbeeld deze allerdunste laptop ter wereld: de Acer Swift 7. Apple is vast al weer aan het brouwen op een nieuw idee voor hun herkenbare notebook, om de concurrentie niet te hard voorbij te laten sprinten.

Reageer op artikel:
De Macbook Air veranderde tien jaar geleden de toekomst van Apple en die van laptops
Sluiten