Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 mrt 2018

MicroLED: Alles dat je moet weten over Apple’s geheime wapen

De opvolger van OLED komt eraan. Apple werkt aan eigen MicroLED-schermen voor de iPhone en Apple Watch. Het bedrijf heeft naar verluidt een eigen fabriek opgezet waar de schermen worden ontwikkeld. Ook andere bedrijven zoals Samsung en LG werken aan deze schermtechniek.

Maar wat is MicroLED precies en wat zijn de voordelen tegenover OLED of LCD? In dit artikel een kort en bondig overzicht.

Wat is MicroLED?

MicroLED is een nieuwe techniek die gebruikt kan worden om schermen te maken. Bijvoorbeeld voor de iPhone, Apple Watch of televisies. Het werkt net als OLED met individuele, microscopische LEDs die pixels vormen.

Net als bij OLED hebben de LEDs eigen verlichting. Dat heeft als voordeel dat er in tegenstelling tot bij een LCD-scherm geen centrale backlight (licht achter het scherm) nodig is. MicroLED werkt dus net als OLED, maar het grote verschil is dat de LEDs niet van organisch materiaal zijn gemaakt.

Wat zijn de voordelen van MicroLED?

Dat de LEDs niet van organisch materiaal zijn gemaakt, heeft een belangrijk voordeel. MicroLED is minder gevoelig voor slijtage omdat galliumnitride wordt gebruikt, dat is een halfgeleider.

Daardoor kunnen de LEDs (pixels) veel feller branden zonder dat dit gevolgen heeft voor de levensduur van het scherm.

Een scherm is altijd uit rood, groen en blauwe (RGB) subpixels opgebouwd en bij OLED slijten verschillende kleuren niet allemaal even snel. Vooral de blauwe subpixels degraderen snel.

Een ander voordeel is dat MicroLED niet gevoelig is voor inbranden. OLED is dat omdat een organisch materiaal wordt gebruikt wel.

Hoe werkt MicroLED precies?

MicroLED is een van de simpelste technieken om een scherm te maken. Voor iedere pixel is een LED nodig die direct op een wafer (plaat van halfgeleidermateriaal) wordt geplaatst. Er zijn verder geen extra lagen nodig.

Iedere LED/pixel bestaat uit drie subpixels, namelijk rood, groen en blauw. Deze individuele LEDs geven meteen de goede kleur en er zijn geen extra lagen nodig voor filtering, polarisatie of backlight.

Dit artikel verscheen eerder op OneMoreThing.

MicroLED is moeilijk te produceren

Hoewel de samenstelling van een MicroLED-scherm simpel is, is de productie lastig. Om een 4K-scherm te produceren, moeten meer dan acht miljoen microscopisch kleine pixels precies goed op hun plaats gelegd worden.

Er mogen geen afwijkingen zijn en dode pixels zijn uit den boze. Fabrikanten moeten hiervoor investeren in nieuwe robots en processen. Ook geldt: hoe groter het scherm, hoe groter de kans op productiefouten.

Samsung lijkt in eerste instantie tegendeel te bewijzen met The Wall. Dit is een gigantisch MicroLED-scherm van 146-inch dat tijdens CES 2018 werd gepresenteerd. Dat bestaat echter uit verschillende, kleine panelen die aan elkaar gekoppeld zijn.

Het produceren van verschillende kleine panelen die samen één groot scherm vormen, maakt het makkelijker.

Wanneer MicroLED in iPhone en Apple Watch?

Omdat het makkelijker is om kleine MicroLED-schermen te produceren, begint Apple waarschijnlijk bij de Apple Watch. De wearable was ook het eerste product dat een OLED-scherm kreeg. Volgens de meest recente geruchten krijgt de Watch in 2020 of 2021 een MicroLED-scherm.

Bij de iPhone duurt het naar verwachting langer, dat komt naar verwachting rond 2023. Bij Apple zouden inmiddels meer dan 300 engineers aan de ontwikkeling van de schermen werken.

Reageer op artikel:
MicroLED: Alles dat je moet weten over Apple’s geheime wapen
Sluiten