Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 4 jan 2019

Google passeert Apple na vrije val aandelen: is Apple de volgende Nokia?

Als investeerders ergens van houden, dan is het wel voorspelbaarheid en stabiliteit. Dan is Apple het bedrijf bij uitstek, met targets die jaar op jaar weer gepasseerd worden. Stabiele groei, en grote successen. Dat zag je ook terug in de aandelen van de techgigant.

Apple aandelen in vrije val

Die werden steeds meer waard. Tot deze week. Want als Wall Street ergens een hekel aan heeft, dan zijn het nare verassingen. En die kregen ze! Apple kondigde deze week aan dat het eerste fiscale kwartaal een stuk belabberder uit gaat pakken dan verwacht.

Waar Tim Cook die daling aan wijt, kun je in dit artikel lezen. Wat nu vooral opvalt, is wat er met de aandelen van Apple gebeurde na dat nieuws. Die doken naar beneden, vrijwel direct, en hoe!

Op het moment van schrijven betaal je 142,60 euro voor een aandeel in de techgigant. Dat is een daling van maar liefst 10 procent. Dat is al flink, maar al helemaal in de context van de consistente groei van de afgelopen jaren is het een schrijnend contrast.

Apple was een paar maanden geleden nog ‘s werelds meest waardevolle bedrijf met een waarde van meer dan 1 biljoen dollar. Nu blijven Tim Cook en Co. steken op 677 miljard dollar.

Google, Microsoft en Amazon meer waard

Dat betekent dat Google nu meer waard is dan Apple, met een marketcap van 715 miljard dollar. Althans, Google’s moederbedrijf, Alphabet. In de praktijk wordt het overkoepelende bedrijf echter meestal alsnog Google genoemd, ook al klopt dat technisch gezien niet helemaal.

Het blijft overigens niet bij de zoekgigant. ook Amazon en huidige koploper Microsoft zijn met een waarde van respectievelijk 738 miljard en 750 miljard dollar meer waard dan Apple/

Vooral de beroemde investeerder Warren Buffet heeft een nare week. Zijn investeringsmaatschappij had op een gegeven moment bijna 5 procent van de techgigant in zijn bezit. Zijn verliezen met de huidige dalingen worden geschat op maar liefst 3.8 miljard dollar.

Is Apple de volgende Nokia?

Dat betekent echter niet dat Apple nu opeens vooral altijd in een vrije val belandt. Juist investeerders als Warren Buffet focussen op de lange termijn. Toch is niet iedereen zo optimistisch. Goldman Sachs Analist Rod Hall vergelijkt Apple zelfs met Nokia.

Het Finse bedrijf was ooit de koning van de industrie, maar werd van de troon gestoten toen consumenten geen upgrades meer kochten vanwege de tragere economie. Hall beweert ook dat Apple zijn verwachtingen voor het fiscale jaar van 2019 opnieuw bij kan gaan stellen, nu de marktpenetratie van de iPhone aan zijn max zit. Apple gaat naar verwachting zijn financiële resultaten van het eerste kwartaal rapporteren op 7 februari.

CNBC

Reageer op artikel:
Google passeert Apple na vrije val aandelen: is Apple de volgende Nokia?
Sluiten