Raymon Mens
Raymon Mens Tech 25 jul 2019

Officieel: Apple koopt modemafdeling Intel met duidelijk doel

Het gerucht gaat al een tijdje, maar nu is het officieel. Apple bevestigt de overname van de modemafdeling van Intel. Het bedrijf uit Cupertino betaalt 1 miljard dollar voor alle patenten, techniek en medewerkers van het bedrijfsonderdeel van Intel dat 4G- en 5G-chips maakt.

Door deze overname kan Apple 2.200 medewerkers met expertise op het gebied van modems op de loonlijst zetten. Apple koopt naast de know-how ook een berg met 17.000 patenten op 4G- en 5G-technologieën. Het einddoel is duidelijk: eigen chips voor 4G en 5G in de iPhone maken.

Apple en Intel gaan ver terug

Apple en Intel werken al enige tijd samen. De iPhone 7 was de eerste iPhone die voorzien werd van een 4G-chip van Intel. Er waren echter ook moeilijkheden. Zo kreeg Intel het maar niet voor elkaar om een goede 5G-chip te produceren. Apple was daardoor genoodzaakt om weer een overeenkomst met concurrent Qualcomm te sluiten. Hierna had het voor Intel geen zin meer om te investeren in de ontwikkeling van modemchips, want Apple was de enige afnemer.

“We hebben veel respect voor Apple en vertrouwen dat het bedrijf de juiste omgeving biedt voor ons getalenteerde team”, aldus Bob Swan, CEO van Intel. Johny Srouji, die de ontwikkeling van de 5G-chip voor de iPhone bij Apple op zich heeft genomen, is verheugd de ondersteuning van deze “uitstekende ingenieurs” te krijgen: “We werken al jaren samen met Intel en we weten dat dit team de passie deelt voor de ontwikkeling van technologieën die onze gebruikers de beste ervaring bieden.”

Johny Srouji leidt bij Apple de ontwikkeling van 5G-chips – Klik/tap voor groter.

In huis gemaakt 5G-modem voor iPhone

Apple wil naar verluidt al enige tijd een in huis gemaakt 5G-modem voor de iPhone. Een team onder leiding van Johny Srouji, de man die ook de ontwikkeling van chips voor de iPhone en iPad heeft overzien, is hier druk mee bezig. Tot die tijd moet de iPhone vertrouwen op 5G-modems van externe fabrikanten zoals Qualcomm. De iPhone-maker ontwikkelt essentiële technologieën echter het liefst zelf. Deze overname sluit op die strategie aan.

Naar verluidt krijgt de iPhone in 2020 de beschikking over 5G. Dat zal dan echter met een chip van Qualcomm zijn. De eigen 5G-chips van Apple zouden pas rond 2025 klaar zijn. Wie weet gaat de ontwikkeling door de overname van Intel’s modemafdeling een stuk sneller. De eerste is Apple in ieder geval niet meer, want Samsung heeft al een 5G-toestel op de markt. Wij mochten daar onlangs al even mee spelen, onze bevindingen zijn in dit artikel te vinden.

Reageer op artikel:
Officieel: Apple koopt modemafdeling Intel met duidelijk doel
Sluiten