Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 jun 2019

Apple onder schot door monopoliepositie: Tim Cook slaat eindelijk terug

Begin deze week kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en Justice Department (DOJ) waarschijnlijk onderzoek gaan doen naar de praktijken van Google, Facebook, Amazon en Apple. Vooral Apple ligt onder druk door zijn App Store.

Heeft Apple een monopoliepositie?

Sterker nog, het voormalig hoofd van de App Store uitte zijn zorgen vorige week nog tegenover Bloomberg. Is Apple echt anti-competitief? Voor er een conclusie wordt getrokken in dit antitrust-onderzoek zijn we maanden verder, maar Apple CEO Tim Cook heeft alvast zijn mening klaar staan.

Volgens Reuters vindt Tim Cook het fair dat Apple onder toezicht van de Amerikaanse overheid staat, maar beweert dat Apple geen monopolie is. Die uitspraken deed de CEO tijdens een interview met CBS, dat uitgezonden werd op de Amerikaanse televisie.

Cook erkent dat Apple zo’n dertig tot vijftig procent van de Amerikaanse smartphonemarkt in handen heeft. Volgens hem is zijn bedrijf echter niet te groot en hoeft de overheid Apple dan ook niet op te breken.

Loskoppeling App Store

De presidentiële kandidate Elizabeth Warren merkte onlangs op dat Apple‘s App Store losgekoppeld moet worden van het bedrijf. Hier lees je daar meer over. Apple mag niet zelf het platform beheren en erop producten aanbieden, als het aan Warren zou liggen.

Cook is het daar niet mee eens. Hij wijst in het interview erop dat de Amerikaanse supermarktketen Walmart ook goedkopere huismerkproducten mag aanbieden in zijn eigen winkels.

De CEO vindt het echter logisch dat het onderzoek plaatsvindt: “Met onze schaal is het fair dat we onder de loep genomen worden. Ik denk dat het zelfs belangrijk is. Maar ik denk dat niemand redelijkerwijs kan concluderen dat Apple een monopoliepositie heeft.”

In Europa wordt het bedrijf ook onderzocht door De Europese Commissie, nadat Spotify klaagde over de monopoliepositie van Apple. Het argument? Doordat Apple 30 procent van de omzet van de App Store inpikt, zou de techgigant zijn gebruikers dwingen om voor zijn eigen Apple Music te kiezen. Spotify moet door die 30 procent immers zijn prijzen verhogen om zijn marges intact te houden. Daardoor is Apple Music opeens een stuk goedkoper, want Apple hoeft zelf geen rekening te houden met die 30 procent.

Rechtszaken

Dat is een concreet voorbeeld van hoe Apple zijn positie als eigenaar van de App Store kan misbruiken. Vorige maand velde het Supreme Court in Amerika het oordeel dat gebruikers Apple mogen aanklagen voor die dynamiek, die zogenaamde monopoliepositie. We schreven toen nog dat Apple een lawine aan rechtszaken kan verwachten.

Twee ontwikkelaars hebben die stap genomen. Apple zou niet alleen door die 30 procent anti-competitief zijn, maar ook omdat consumenten enkel iOS-apps uit de App Store kunnen halen. Op Android kunnen gebruikers buiten de Play Store om apps installeren. Er zijn zelfs complete app stores van derden die je op Android kunt gebruiken.

“Deze praktijk is analoog aan een monopsonist-verkoper die kunstmatig lage groothandelsprijzen betaalt aan zijn leveranciers.In beide paradigma’s zou een concurrerende markt betere post-commissie- of groothandelsprijzen en eerlijkere winst opleveren voor de digitale producten van ontwikkelaars.” – aldus de rechtszaak.

Die rechtszaak moet nog plaats gaan vinden, maar in de tussentijd reageert Apple door op de voordelen van de App Store te wijzen. Tim Cook benadrukt dat iedereen in de App Store gelijkmatig en eerlijk wordt behandeld, of Apple nou met de ontwikkelaar in kwestie concurreert of niet. Ook benadrukt Apple dat 84 procent van de apps in de App Store gratis zijn, en dat er sinds 10 juni 2008 maar liefst 120 miljard dollar aan ontwikkelaars is uitbetaald.

Netflix

Naast Spotify vecht ook Netflix terug. Je kunt niet langer een Netflix-abonnement afsluiten in de iOS app, daarvoor kun je op de site van Netflix terecht. Zo omzeilt de streamingdienst het percentage dat Apple normaliter binnenhart. Sinds de opening van de App Store heeft Netflix 1.5 miljard dollar in de App Store binnengehaald. Dat zou betekenen dat Apple maar liefst 450 miljoen dollar aan de iOS-app van Netflix heeft verdiend.

Check hieronder het complete interview met Tim Cook:

Reageer op artikel:
Apple onder schot door monopoliepositie: Tim Cook slaat eindelijk terug
Sluiten