Barry Kraakman
Barry Kraakman Apple 30 jun 2015

Apple Music: dit zijn de eerste (internationale) indrukken

Om 17:00 uur brengt Apple met de update iOS 8.4 haar nieuwe streamingdienst Apple Music naar miljoenen iDevices. Het bedrijf uit Cupertino heeft een aantal Amerikaanse journalisten één dag met de nieuwe dienst laten spelen en de eerste reviews staan nét online. Tijd voor een eerste indruk zodat jij er straks ook mee uit de voeten kunt.

Walt Mossberg – Re/Code

Mossberg is over het algemeen erg positief over de nieuwe dienst. Waar Apple een solide applicatie heeft geleverd met een indrukwekkende catalogus aan muziek is de app echter wel wat te ingewikkeld voor Apple’s standaard. Walt is erg te spreken over drie key features: het smooth integreren van de eigen iTunes-bibliotheek, de (door mensen) gecureerde streams op basis van jouw muzieksmaak én de lage prijs van de familiedeal; vijftien euro per maand voor zes verschillende accounts. Het ontbreken van songteksten is een puntje, maar Apple zegt hier aan te werken. Ondanks de korte ervaring met het product is Walt positief én is het de eerste streamingdienst waarvoor Mossberg overweegt te betalen.

My first impression of Apple Music is that it’s the most full-featured streaming music app I’ve seen — and heard — and the first I’d consider paying for. But it may overwhelm some users, and I’ll need to live with it more before I can reach final conclusions.

Christina Warren – Mashable

Warren is, net als Mossberg, erg te spreken over Apple Music. De muziek-app zit beter in elkaar dan de vorige versies, en hoe meer gebruik je maakt van Apple‘s diensten (nummers kopen op iTunes, iTunes Match) hoe beter de dienst op jouw smaak is afgestemd. Het Connect-gedeelte, waarbij het mogelijk is om activiteiten van artiesten te volgen, doet een beetje denken aan Ping. Er zit potentie in, maar hangt wel helemaal af van de artiesten; als deze weinig tot niets plaatsen, zullen mensen het ook niet gaan volgen.

Much of the Apple Music experience really is Beats Music. And this is a good thing. I always thought Beats had the best discovery mechanism of the streaming services. With live radio, human curated playlists and access to your iTunes purchase history, I’m really liking Apple Music.

Kory Grow – Rolling Stone

Grow ziet Apple Music als een combinatie van de beste functies van de concurrentie. De dienst is ideaal voor het ontdekken van nieuwe muziek, al mist Grow gecureerde connecties tussen artiesten bij het handmatig zoeken naar muziek. Net zoals de andere reviewers was Beats 1 nog niet te beluisteren, aangezien deze vanavond om 18:00 pas on air gaat. Grow is dan ook erg benieuwd naar deze wereldwijde radiozender. Wel mist hij een on-demand of podcast-achtige manier voor het terugluisteren van fragmenten. Apple heeft gezegd aan een dergelijke functie te werken. Ook ziet hij in dat Connect moet groeien door activiteiten van artiesten, alhoewel er geen grote concurrent is met dergelijke functionaliteiten.

Ultimately, Apple Music offers well-designed interpretations of the best of its competitors, availability on millions of people’s phones and premium features that will be offered at the same price as its competitors. The service makes for a welcome addition to the streaming-music landscape.

De tijd zal het leren

Of het écht zal aanslaan hangt van de komende drie (gratis) proefmaanden af. Grote namen in zowel de tech- als muziekwereld zijn echter positief over de belangrijkste functies. Wij kunnen in ieder geval niet wachten deze dienst zelf onder de loep te nemen. Oh ja, en wie ontwikkelt er een tool voor het importeren van Spotify-afspeellijsten in Apple Music?!

Reageer op artikel:
Apple Music: dit zijn de eerste (internationale) indrukken
Sluiten