Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 apr 2019

Hoe studenten Apple fopten en tonnen verdienden met namaak-iPhones

Namaak-producten uit China zijn een probleem voor elke techgigant, maar vooral in het geval van Apple is het een hopeloze strijd. Apple’s producten, met name iPhones, zijn echt statussymbolen. Daardoor is de vraag (en het aanbod) in nepperij gigantisch.

Namaak-iPhones

Twee Chinese studenten die studeren in het Amerikaanse Oregon besloten dat in hun voordeel te gebruiken. Yangyang Zhou en Quan Jiang hebben sinds 2017 duizenden neppe iPhones gebruikt om Apple bijna een miljoen dollar afhandig te maken.

Ze kochten namaak-iPhones in bulk uit China. Vervolgens leverden ze de nep-toestellen in bij Apple “omdat ze niet meer aangingen.” Dat deden ze zowel online als in fysieke Apple Stores.

De vervangende echte iPhones die ze vervolgens kregen van Apple, stuurden ze terug naar China. Daar kregen ze vervolgens weer flinke bedragen voor, die op het bankaccount van Jiangs moeder werden gestort.

Oftewel, effectief verwisselden ze op grote schaal duizenden nep-iPhones voor echte exemplaren. Een lucratieve business. Het leverde ze in twee jaar tijd maar liefst 895,800 dollar op.

Duizenden iPhones en alarmbellen

Apple ‘repareerde’ en stuurde meer dan 1493 van de in totaal 3000 exemplaren terug naar de studenten, tot de alarmbellen afgingen omdat er iets mis was op grote schaal. ‘Repareerde’, omdat ze waarschijnlijk de neppe iPhones gewoon verwisselden voor refurbished toestellen.

Toen de situatie aangekaart werd bij Apples fraude-divisie in de zomer van 2017, werden er direct twee cease-and-desist orders naar het adres van Jiang gestuurd. Apple kreeg echter geen antwoord.

Het is onduidelijk of de fraude-alert van binnen Apple kwam, of dat de douane een onderzoek had gestart naar de verdachte leveringen vanuit China.

Onschuldig?

Zhou’s advocaat claimt dat zijn cliënt vrijgesproken zal worden, omdat Zhou niet geweten zou hebben dat de toegestuurde iPhones nep waren. De student zou gedacht hebben dat hij enkel betaald kreeg voor het leveren van een service.

Hetzelfde geldt voor Jiang, die aangeklaagd is voor financiële fraude en handel in namaakproducten. Het is een kwestie van afwachten wat voor vonnis de rechter zal vellen. Ondertussen zijn de meer dan duizend iPhones allang verdwenen in China…

🌼Check dit ook: Magische innovatie: dit is Apple’s officiële gepatenteerde pizzadoos

Oregon Live

Reageer op artikel:
Hoe studenten Apple fopten en tonnen verdienden met namaak-iPhones
Sluiten