Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 20 jul 2018

‘Apple investeert niet genoeg in innovatie’

Apple lijkt zich de laatste tijd meer dan ooit te focussen op vernieuwingen en het neerzetten van baanbrekende producten. Zo kregen we vorig jaar de iPhone X met Face ID en zonder een vingerafdrukscanner. Het bedrijf zou in 2017 zelfs 12,7 miljard dollar hebben besteed aan research & development, wat een stuk meer is dan wat ze in totaal van 1998 tot 2011 hebben uitgegeven aan innovatie. Volgens Bernstein analist Toni Sacconaghi, zou Apple echter procentueel gezien alsnog een stuk minder investeren in R&D dan andere bedrijven en zouden ze toch te weinig doen aan innovatie.

Apple investeert lager percentage in innovatie

Volgens Sacconaghi spendeert het bedrijf maar 2 procent van de vrije kasstroom aan R&D, terwijl dit bij andere bedrijven zo’n 25 procent zou zijn. De vrije kasstroom is het geld dat een bedrijf heeft opgebracht na aftrek van kosten zoals huur- of materiaalkosten. Daarbij zou Apple 5,1 procent van de omzet spenderen aan R&D, terwijl andere bedrijven met dezelfde bruto winstmarge zo’n 10% van hun omzet ervoor over zouden hebben.

Apple research

Daadwerkelijk bedrag investering gigantisch

Hoewel het percentage bij de iPhone-maker lager is dan bij andere bedrijven, is het wel zo dat Apple het bedrijf is dat zo’n beetje de meeste omzet binnenhaalt. Percentages daargelaten, is het daadwerkelijke bedrag dat het bedrijf uitgeeft aan R&D de afgelopen zeseneenhalf jaar vervijfvoudigd en gaat het om een behoorlijk bedrag.

Hoewel Apple niet genoeg zou uitgeven aan innovatie volgens Sacconaghi, lijkt het bedrijf de laatste tijd toch wel goed op weg te zijn. Het volgende grote Apple “ding” zou mogelijk de mysterieuze AR bril kunnen worden. Volgens de Ventures analist Gene Munster zou de bril zelfs groter worden dan de iPhone. En als we Bloomberg mogen geloven, kunnen we de augmented reality bril al in 2019 verwachten.

PhoneArena

Reageer op artikel:
‘Apple investeert niet genoeg in innovatie’
Sluiten