Apple Notities: 5 handige functies die je waarschijnlijk nog niet kent

Je smartphone is ideaal om korte snelle notities te maken. Maar wist jij dat met Apple’s eigen app nog veel meer mogelijk is?

Notities is een van de apps die standaard op je iPhone zit. Het pictogram ziet eruit als een klein geel notitieboekje. Hoewel sommige mensen liever EveryNote, of OneNote gebruiken is Notities van Apple een prima alternatief. Je kunt er veel meer mee doen naast alleen maar aantekeningen of boodschappenlijstjes maken. Wij zetten er een aantal voor jou op een rijtje.

Laat Siri notities maken

Als je geen zin hebt om te typen, kun je Siri het werk laten doen. Activeer Siri door Hey Siri te zeggen. Daarna kun je hem de opdracht geven om een notitie te maken. Dit kan van alles zijn. Ook kun je Siri vragen om oudere notities weer te geven.

Scan documenten

Een heel handige functie in Apple Notities is dat je documenten makkelijk kunt scannen. Hierdoor heb je dus geen app van buitenaf nodig. Klik op het camerasymbool onderaan je scherm en selecteer ‘Scan documenten’. Houd vervolgens je camera gericht op het en scant het automatisch wanneer je Automatisch hebt ingesteld. Bij manueel moet je een foto maken. Na de opname kun je het document bewerken. Wanneer je op opslaan drukt slaat Notities het op als PDF.

Gevoelige gegevens opslaan

Het is handig om zaken als polisnummers en een BSN op te slaan. Toch wil je niet dat die informatie in verkeerde handen valt als je jouw telefoon bijvoorbeeld kwijtraakt. Ook hier heeft Notities aan gedacht. Het is mogelijk om aantekeningen te beveiligen. Dit kan via Face ID, Touch ID of gewoon een wachtwoord. Klik bij een notitie op de share-knop en scrol naar beneden. Daar selecteer je vergrendel notitie naast het pictogram van een slot. Hier kun je een wachtwoord instellen inclusief aanwijzing.

Deel notities makkelijk

Het is al langer mogelijk om notities te delen, maar dit was per individuele notitie. Sinds iOS 13 is het ook mogelijk om een hele map te delen. Handig als je iets met de familie bijvoorbeeld moet delen, zoals een boodschappenlijstje. Het delen is simpel. Om een map te delen. Swipe de desbetreffende map naar links en klik op het blauwe icoontje. Hier kun je selecteren met wie je het wil delen. In deel-opties kun je bovendien selecteren of mensen de map alleen mogen zien, of ook kunnen bewerken.

Meer dan notities alleen

In Notities kun je meer dan alleen notities maken. Ook is het mogelijk om tekeningen, afbeeldingen, links en video’s toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld ideaal zijn als je bijvoorbeeld een lijstje wil maken met plaatsen die je tijdens je vakantie wil bezoeken of tijdens het inrichten van een nieuw huis. Sinds iOS 13 kan het programma ook afbeeldingen zoeken, terwijl hiervoor dat niet mogelijk was.

Reageer op artikel:
Apple Notities: 5 handige functies die je waarschijnlijk nog niet kent
Sluiten