Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Tablets & Computers 16 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Apple onthult achtste generatie iPad (2020): dit moet je weten

Apple heeft gisteravond tijdens zijn ‘Time Flies’ evenement vier nieuwe producten onthult. Zo kreeg de iPad Air een Pro make-over, werd de Apple Watch Series 6 getoond en introduceerde Apple met de Watch SE een goedkoper alternatief voor zijn smartwatch. Maar tussen al dat nieuws door, maakte Apple ook bekend dat de gewone iPad een achtste generatie gaat krijgen. Dit moet je weten over deze nieuwe versie van de populaire tablet.

Op het eerste gezicht is er weinig veranderd aan het 10,2-inch instapmodel. De achtste generatie heeft nog steeds hetzelfde ontwerp als zijn voorganger. Tijdens het event bestede Apple daarom de meeste tijd aan wat er onder de motorkap is gebeurd. Deze nieuwe 2020 versie is wel degelijk een stap vooruit. De A10 processor heeft namelijk plaatsgemaakt voor de A12 Bionic.

iPad dankzij A12-chip krachtiger dan ooit

Deze chip is ook te vinden in de iPad Air 3 en in de iPad Mini 5. Volgens Apple is de nieuwe instap iPad hierdoor 40% sneller dan zijn voorganger. Door de introductie van de A12 chip is dit ook de eerste basis iPad die de beschikking krijgt over de zogenaamde Neural Engine capaciteiten. Daarbij komt ook de belofte dat de grafische prestaties twee keer zo goed zullen worden.

Dankzij de A12-chip is de iPad nog beter voor fotobewerking. (Afbeelding: Apple)

Deze performance boost zorgt ervoor dat de iPad 2020 beter geschikt is voor augmented reality apps, fotobewerking, 4K-videobewerking, gaming en andere zware processen. Deze prestatieverbetering gaat overigens niet ten koste van de accuduur. De A12 is namelijk niet alleen heel krachtig, maar ook zuinig. Volgens Apple kun je met een volle batterij dan ook 10 uur voorruit.

Ook de oplader krijgt een upgrade

Mocht je batterij leeg zijn, dan is deze sneller opgeladen dan voorheen. De iPad achtste generatie wordt namelijk standaard geleverd met een USB-C lichtnetadapter van 20 Watt. Bij zijn voorganger kreeg je nog een 12 Watt USB-A adapter. Om enige verwarring te voorkomen: in de iPad zelf zit nog wel een Lightning-port en geen USB-C port. Het gaat dus puur om de adapter.

Dankzij iPadOS 14 nog beter geschikt voor de Apple Pencil. (Afbeelding: Apple)

Daarnaast nam Apple even de tijd voor een vergelijking met de concurrentie. Zo werd ons verteld dat de achtste generatie iPad 2x sneller is dan de best verkopende Windows laptop, 3X sneller dan de beste verkopende Android tablet en 6x sneller dan de populairste Chromebook.

Geen nieuw ontwerp (en dus ook geen USB-C)

Omdat Apple er dit jaar voor gekozen heeft om het ontwerp niet te veranderen, zijn alle accessoires voor de iPad zevende generatie ook bruikbaar op het nieuwe 2020 model. Denk hierbij aan hoezen, toetsenborden en uiteraard de Apple Pencil. Vooral dat laatste speelde een rol in de presentatie. De iPad achtste generatie wordt namelijk standaard geleverd met iPadOS 14. Daarbinnen worden een aantal interessant Apple Pencil functies toegevoegd.

Helaas zitten er ook nadelen aan het “oude” ontwerp. Zo vinden we op de achtste generatie nog steeds een Lightning poort en de bekende homeknop met Touch ID. De nieuwe iPad Air, die ook gisteren gepresenteerd werd, zet op deze punten wel stappen. Die tablet is namelijk voorzien van een USB-C poort en heeft de Touch ID geïntegreerd in de vergrendelknop. Ook kreeg de iPad Air er een hoop nieuwe kleuren bij. Dit geldt niet voor de iPad 2020. Deze is nog steeds alleen te verkrijgen in de kleuren spacegrijs, zilver en goud.

Geen nieuwe kleuren voor de iPad. (Afbeelding: Apple)

iPad achtste generatie een kleine stap vooruit

De stap van zevende naar achtste generatie is dan ook niet wereldschokkend te noemen. Toch is Apple erin geslaagd om hun instap iPad weer een stukje beter te maken. De A12 Bionic chip heeft zich al meerdere malen bewezen en tilt nu ook deze iPad naar een hoger niveau. Wat al goed was, is nu dus nog een beetje beter geworden.

De iPad achtste generatie is nu te bestellen en wordt vanaf vrijdag (18 september geleverd. Je kunt kiezen uit de volgende varianten.

  • 32GB Wi-Fi | €389
  • 128GB Wi-Fi | €489
  • 32GB Wi-Fi + Cellular | €529
  • 128GB Wi-Fi + Cellular | €629

Specificaties iPad achtste generatie

  • 10,2-inch retina-display (2160 x 1620 pixels bij 264 ppi en helderheid van 500 nits)
  • A12 Bionic-chip met 64-bits architectuur
  • 8-MP HDR camera achter (video in 1080p met 30 fps)
  • 1,2-MP HDR camera voor (video in 720p HD)
  • Standaard geleverd met iPadOS 14

Wat vinden jullie van de achtste generatie iPad? Is de toevoeging van de A12-chip genoeg of had je stiekem toch wat meer verwacht? Laat het weten in de reacties. Benieuwd wat er nog meer gebeurd is tijden het ‘Time Flies’ evenement, lees dan hier wat er allemaal aangekondigd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple onthult achtste generatie iPad (2020): dit moet je weten
Sluiten