Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 21 dec 2018

Apple lanceert interactieve rapportage over data-aanvragen overheid

Grote bedrijven die veel informatie over haar klanten beheerd, delen tegenwoordig rapportages waarin inzicht wordt gegeven in de hoeveelheid data-aanvragen per overheid. Waar dit normaal gesproken in de vorm van een PDF-document de wereld in wordt geholpen, heeft Apple een nieuwe, interactieve presentatievorm gevonden. Het bedrijf heeft zojuist een deel van haar website aan deze data gewijd.

Data-aanvragen per land

Apple heeft steeds meer data van haar gebruikers. Zo houdt de iPhone standaard bij wanneer je op welke plekken bent, hoeveel stappen je wanneer zet en ga zo nog maar even door. Het bedrijf heeft privacy hoog in haar vaandel staan, en zal deze data dan ook niet snel verkopen om in geld om te zetten. Sterker nog, een groot deel van de data is zelfs door Apple niet in te zien. Maar alles wat op een lokale server wordt bewaard (bijvoorbeeld de inhoud van jouw iCloud-account), is wél in te zien. Dat doet het bedrijf zelf zonder reden niet. Maar deze bak aan informatie is voor overheden steeds interessanter en belangrijker aan het worden. Het kan namelijk informatie bevatten die doorslaggevend kan zijn in een rechtszaak. Steeds vaker dient een overheid dan ook de aanvraag in om inzage in een specifieke gebruiker te krijgen. Hoeveel aanvragen het betreft, deelt Apple vervolgens netjes met de hele wereld.

Wat zegt de data?

Het rapport betreft de periode januari tot en met juni 2018. Het gaat dus om zes maanden, waarin deze aanvragen zijn gedaan. Apple heeft er nog een aantal algemene verklaringen bij vermeld, om te verduidelijken wat de cijfers betekenen. Zo zou een hoog aantal aan devices wijzen op onderzoeken naar het apparaat. En dus indirect wijzen op veel gestolen iOS-apparaten. ‘Financial Identifier’ slaat op betalingsfraude. Dit kan zowel op verkoop-, credit card- of iTunes Gift Gard-fraude slaan. ‘Emergency’ slaat op gevallen waarbij hulpdiensten denken dat een persoon vermist of in gevaar is. ‘Account’ slaat tenslotte op een vermoeden tot onrechtmatig gebruik van een account. Accountinformatie als het Apple ID en een mailadres worden hierbij eenmalig aan de overheid overlegd.

Opvallend is het aantal aanvragen vanuit de Duitse overheid. Deze lijkt met 13.704 data-aanvragen voor 26.160 apparaten de koploper te zijn betreft aanvragen bij Apple. De VS is met 4.570 aanvragen voor 14.911 apparaten tweede. Nederland lijkt met 32 apparaten gematigd van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Reageer op artikel:
Apple lanceert interactieve rapportage over data-aanvragen overheid
Sluiten