Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 nov 2017

Apple’s nieuwste overname geeft voorproefje op volgende grote techrevolutie

Steeds vaker duikt het gerucht op dat Apple aan zijn eigen augmented reality headset werkt. Augmented reality plaatst een digitale laag over de echte wereld heen. Een goed voorbeeld daarvan is Pokémon Go, het mobiele spelletje dat augmented reality in een klap mainstream heeft gemaakt.

Augmented reality en virtual reality: de toekomst?

Wat nou als je altijd toegang hebt tot die digitale laag? Microsoft demonstreert al enkele jaren de mogelijkheden van dat idee met de HoloLens. Dat is een bril die informatie op je netvlies toont, zonder je zicht te belemmeren. Zo zou een kassière dus in theorie automatisch de prijs van producten kunnen zien, terwijl ze er naar kijkt.

beste telefoon
Apple’s Tim Cook

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar die beloofde toekomst laat lang op zich wachten. Tim Cook noemde augmented reality eerder al de volgende grote techrevolutie, maar geeft ook aan dat de technologie nog niet rijp genoeg is. Ondertussen blijven insiders echter wijzen op de bril die Apple naar verluidt in ontwikkeling heeft.

Die geruchten krijgen nu opnieuw een boost dankzij een nieuwe overname van Apple. De techgigant heeft volgens TechCrunch recentelijk VRvana overgenomen. Dat is een startup die je misschien kent van de Totem, een speciale augmented reality en virtual reality headset. Oftewel, mixed reality. De innovatieve gadget werd mede tot stand gebracht met behulp van crowdfunding, maar het uiteindelijke product is nog niet verscheept.

VRvana Augmented reality Apple virtual reality
De VRvana Totem

Naadloze overgang tussen AR en VR

VRvana belooft een naadloze overgang tussen VR en AR. De Totem kan dus volledige beelden tonen, maar ook slechts een virtuele laag over de echte wereld plaatsen. Dat doet het ambitieuze bedrijfje met slechts 3ms lag, wat veel minder is dan andere benaderingen tot mixed reality. Dat komt vooral door het gebrek aan een camera. De schermen waar je als gebruiker tegenaan kijkt, kunnen echt doorzichtig worden. Je kijkt dus direct naar de echte wereld, in plaats van naar een livefeed van een camera.

Op dit moment zijn zowel augmented reality als virtual reality voor veel consumenten een ver-van-mijn-bed-show.

Naar verluidt gaat Apple in 2020 zijn eigen headset lanceren. Het gaat volgens insiders om een compleet op zichzelf staand apparaat, dus je hebt geen smartphone nodig. De techgigant zou in theorie na deze overname in een klap de concurrentie kunnen overtreffen. Door de naadloze technologie te perfectioneren kan Apple doen waar het altijd al goed in is geweest: bestaande technologie toegankelijk en simpel voor de doorsnee consument maken. Op dit moment zijn zowel augmented reality als virtual reality voor veel consumenten een ver-van-mijn-bed-show.

De overname is hoe dan ook onderdeel van een veel groter plaatje. Apple werkt immers al jaren aan zijn headset/bril, en dit is verre van de eerste overname. Zo nam het Amerikaanse bedrijf bijvoorbeeld onlangs SensoMotoric Instruments over. Dat is een bedrijf dat specialiseert in het tracken van je ogen, en op zichzelf al jaren allerlei kleine AR en VR startups heeft opgeslokt. Kan Apple zo de markt opschudden? Check hier waarom virtual reality nog een lange weg te gaan heeft.

Reageer op artikel:
Apple’s nieuwste overname geeft voorproefje op volgende grote techrevolutie
Sluiten