Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 02/01/2018

De kans dat Apple toch Netflix, tesla of Disney overneemt (en hoeveel het zou kosten)

Misschien klopt het dat Apple ooit niet meer de grootste speler op de techmarkt zal zijn. Als het om kunstmatige intelligentie en persoonlijke assistenten gaat, dan loopt de techgigant zwaar achter op de concurrentie. Op een vlak staat Apple echter nog op eenzame hoogte: zijn kas.

Apple is schathemeltjerijk

Dan hebben we het dus over geld. De techgigant is zo rijk, dat zelfs de grootste Bitcoin-miljardair in het niet valt. Het bedrijf heeft naar schatting 137 miljard dollar in zijn virtuele kas liggen. Op de tweede plek staat Microsoft, met 68 miljard dollar. Oftewel, de helft. Google sluit de top drie af met 48 miljard dollar.

Over de impact daarvan valt te twisten, gezien je de waarde van een bedrijf op talloze manieren kunt berekenen. Een ding is echter duidelijk: Apple heeft genoeg poen om talloze bedrijven over te nemen. Dat doet het dan ook sporadisch. Zo nam het recentelijk de maker van deze augmented reality-bril over. Ook werd Shazam eind vorig jaar ingelijfd, voor een luttele 400 miljoen dollar.

Tim Cook Apple

Dat is echter een schijntje vergeleken met de overname van Beats Audio. Daar legde Apple maar liefst 3 miljard dollar voor neer. Wat wordt de volgende grote overname? De techgigant mengt zich in steeds meer markten, van autonome auto’s tot het produceren van volwaardige films. Dat doet het bedrijf grotendeels zelf, maar soms is het nodig om marktaandeel te veroveren middels een overname. Maar wat voor een overname?

2018 gaat dus ongetwijfeld overnames met zich mee brengen, maar het is maar de vraag wie er ingelijfd gaat worden.

Hoe groot is de kans dat Apple Netflix, Disney of EA overneemt?

Analisten verdienen hun brood met dat vraagstuk. Men roept al jaren dat Apple Netflix moet overnemen. Ook wij legden je in dit artikel uit waarom dat een slimme zet zou zijn. Maar hoe groot is de kans dat het bedrijf dat ook echt gaan doen? Tech-analisten Jim Suva en Asiya deden daar onderzoek naar.

Het resultaat is de onderstaande grafiek. Daarin brengen ze in kaart hoe aannemelijk de meest genoemde overnames van Apple zijn, en hoeveel het de techgigant naar schattig zou gaan kosten. De analisten schatten in dat de kans 40% is, dat Apple Netflix over gaat nemen. Dat zou volgens hen neerkomen op een prijskaartje van 104 miljard dollar. Dat is niet mis!

Apple overname tim cook

Het kan nog extravagenter: ook Disney staat op het lijstje. Houd er echter rekening mee dat deze data is verzameld voor Disney’s overname van Fox. De analisten denken dus dat de kans 20% tot 30% is, dat Apple Disney inlijft. Een gigantische overname, die na Disney-Fox deal nog onwaarschijnlijker is geworden.

Disney speelt zijn eigen spel

Opvallend genoeg is Disney juist de partij die naar verluidt Netflix wilde overnemen. Reed Hastings, CEO van de streamingdienst, had daar echter geen oren naar. De innige samenwerking tussen Disney en Netflix is dan ook vrij grimmig ten einde gekomen. Disney gaat zijn eigen kolossale streamingdienst starten, en de toekomst van bijvoorbeeld de Marvel-producties van Netflix is onzeker.

Tim Cook Netflix

Disney kan zijn streamingdienst bovendien veel sneller vullen dan Netflix. Het bedrijf heeft na de overname van Fox namelijk maar liefst 40% van Hollywood in handen. Het is dan ook meer dan logisch dat Netflix al jaren stevig bouwt aan een omvangrijke bibliotheek aan eigen franchises en originele producties.

Welke rol Apple hier in gaat spelen, blijft voorlopig een intrigerend vraagstuk. Dat de techgigant ook zijn stempel wil drukken op de streaming-industrie, is duidelijk. Tot nu toe wil het nog niet echt lukken, maar met een kas vol cash is alles mogelijk. 90% van die dollars wordt bewaard in het buitenland, maar dankzij belastingmaatregelen van Trump is dat geen obstakel meer.

2018 gaat dus ongetwijfeld overnames met zich mee brengen, maar het is maar de vraag wie er ingelijfd gaat worden. Waar hoop jij op? In dit artikel leggen we je uit hoe Netflix de toekomst van de bioscoop totaal gaat veranderen. Of leer vier essentiële levenslessen van Steve Jobs.

Reageer op artikel:
De kans dat Apple toch Netflix, tesla of Disney overneemt (en hoeveel het zou kosten)
Sluiten