Apple overwoog kostenverhoging voor App Store: van 30% naar 40%

Uit interne e-mails van Apple blijkt dat het bedrijf voornemens was de kosten voor het gebruik van de App Store te verhogen. Het gaat dan natuurlijk om de kosten die ontwikkelaars van apps en aanbieders van diensten moeten betalen. Dat is nu maximaal dertig procent van de omzet, maar dat had ook veertig procent kunnen zijn.

De interne mails werden gebruikt tijdens de hoorzitting waar onder meer Apple-CEO Tim Cook zich moet verdedigen tegen het idee gebruik te maken van een machtspositie. De bewuste e-mail werd gestuurd door Apples senior vice president van Internet Software and Services, Eddy Cue. Hij werd gestuurd naar andere hooggeplaatste medewerkers in 2011, vlak na de lancering van de App Store. In de mail stelde Cue voor dat het bedrijf voortaan veertig procent van de omzet van abonnement moet vragen, zeker in het eerste jaar. Het gaat om de volgende tekst:

For recurring subscriptions, we should ask 40% of the first year only but we need to work a few deals to see what is right. I think we may be leaving money on the table if we just asked for about 30% of the first year of sub.

Hogere commissie voor Apple uit App Store

Cue verwijst hierin verder naar apps van MLB, NBA en Hulu, apps die een abonnement aanbieden via de App Store. Sinds de oprichting van de App Store neemt Apple een aandeel van dertig procent van transacties die gemaakt zijn binnen het eigen systeem. Het gaat dan om abonnementen, maar ook om apps en digitale aankopen binnen een app.

Verschillende ontwikkelaars hebben hierom geklaagd en vinden dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie als platformhouder. In antwoord daarop heeft het bedrijf eerder al besloten de commissie terug te brengen naar vijftien procent. Dat gebeurt wanneer iemand een abonnement afneemt die daar al meer dan een jaar voor betaalt.

Tijdens de hoorzitting liet Tim Cook weten dat 84 procent van de apps in de App Store geen commissie betaalt aan Apple. De te betalen kosten worden bovendien gebruikt voor het ontwikkelen van de App Store en het ontwikkelaarsplatform, aldus de CEO.

Reageer op artikel:
Apple overwoog kostenverhoging voor App Store: van 30% naar 40%
Sluiten