Ilona Braam
Ilona Braam Tech 21 aug 2018

Patent opgedoken: Apple bezig met multi-user Siri

Hoewel Siri een tijdje de meest bekende virtuele assistent was, lijkt het de laatste tijd alsof Apple’s assistent een beetje achter Google Assistant en Alexa aanloopt. Apple lijkt echter zijn best te doen om Siri naar een hoger niveau te tillen en onlangs dook er via Apple Insider een patent op met betrekking tot het slimme hulpje. Het lijkt erop dat we in de toekomst mogelijk een Siri krijgen met multi-user ondersteuning.

Stemafdrukken en biometrische info

In het patent worden verschillende manieren besproken met betrekking tot hoe Siri specifieke gebruikers zou kunnen identificeren door hun stem te koppelen aan een gebruikersprofiel, dat al eerder is aangemaakt. Hoe het systeem precies werkt, wordt helaas niet in detail blootgelegd. Wel wordt in het document onder andere verwezen naar stemafdrukken en biometrische informatie.

Apple iPhone Siri

Siri kent jouw specifieke voorkeuren

Het toevoegen van een multi-user feature zou Siri in één klap een stuk handiger maken. Als Siri je stem herkent, weet de assistent dan ook meteen wat je voorkeuren en je favoriete apps zijn. Op basis daarvan zouden bepaalde suggesties gedaan kunnen worden of bepaalde acties uitgevoerd kunnen worden, die je normaal gesproken altijd zelf uitvoert. Zo zou de assistent bijvoorbeeld kunnen onthouden dat je rond 12 uur ‘s middags altijd gaat lunchen je een restaurant kunnen voorstellen. Of ‘s ochtends je helpen de dag te beginnen met je favoriete ochtend afspeellijst.

Meer privacy verschillende gebruikers

Niet alleen zou de feature handig zijn, maar het zou ook de privacy van gebruikers wat beter beschermen. Verschillende gebruikers kunnen bijvoorbeeld met Siri babbelen op de HomePod en je wilt misschien niet dat iedereen er maar achter kan komen wat je allemaal aan de virtuele assistent hebt gevraagd. Ook is het wat minder fijn dat anderen Siri kunnen vragen om je berichten hardop voor te lezen.

Apple HomePod
Apple’s HomePod

We moeten natuurlijk niet vergeten dat het op het moment nog maar om een patent gaat en dat het niet betekent dat we  zeker weten de multi-user feature zullen zien verschijnen. Maar Apple zou er wel goed aan doen om de plannen door te voeren, als het wil blijven concurreren met Google en Amazon.

Helaas werd Apple onlangs gehackt en zou een Australische middelbare scholier mogelijk 90GB aan gevoelige data hebben bemachtigd. Uiteindelijk bleek gelukkig dat het minder ernstig was dan het leek en dat de gedownloade data in de handen van de hacker niets waard was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Patent opgedoken: Apple bezig met multi-user Siri
Sluiten