Mark Hofman
Mark Hofman Tech 21 dec 2018

Apple vraagt patent aan voor mysterieuze ‘Force Sensing’ handschoen

Op het gebied van technologische ontwikkelingen heeft 2018 ons immens weten te verbazen. We zagen smartphones met gaten in het scherm, opvouwbare telefoons en gingen aan de haal met vingerafdrukscanners in displays. In dit jaar zijn er ook verschillende patentaanvragen ingediend die onze aandacht hebben weten te trekken. Apple is daar een van en heeft verschillende patentaanvragen gedaan voor een zogeheten ‘force-sensing glove’. Het doet ons denken aan een slimme handschoen, maar is dat het ook?

Apple en haar force-sensing glove

Een van de meest onverwachte, en onduidelijke, patentaanvragen komt dit jaar van Apple. De producent heeft een aanvraag gedaan voor een zogeheten ‘force-sensing glove’, wat simpelweg een slimme handschoen betekend. Maar voor je denkt dat het bedrijf full-on Star Wars gaat, schijnt het gebruik van de handschoen voor gezondheidsdoeleinden bedoelt te zijn. Apple is aan het experimenteren met het idee om weefschakelingen in weefsels te verwerken.

Volgens het handelsmerk zorgen de weefschakelingen ervoor dat de handschoen kracht en druk kunnen detecteren. Deze worden vervolgens geregistreerd door de handschoen en verstuurd de data vervolgens door naar een laptop, smartphone of andere draagbare apparaten zoals smartwatches. Voor het voorbeeld is een handschoen gebruikt, maar het is de bedoeling dat dit weefsel in elk kledingstuk toegepast kan gaan worden. Zonder te diep in te gaan op details, is het mogelijk om dit weefsel door normale weefsel heen te produceren. Hierbij worden de zogeheten ‘stiffeners’ toegepast, waardoor het bij kracht of druk gewoon weer terugbuigt naar zijn standaard vorm.

Apple handschoen

Wat is het nu precies?

Door de patentaanvraag weten we wat dit weefsel allemaal kan doen, dus dat is niet waar de verwarring vandaan komt. Wat wel vraagtekens oproept is de vraag wat we er nu eigenlijk mee aan moeten. Wat is het nut van deze weefselschakelingen?

Apple lijkt hier weinig antwoord op te geven in de patentaanvraag. De producent gaat voornamelijk in op de werking van de technologie die ze ontwikkeld hebben, wat logisch is aangezien we te maken hebben met een patentaanvraag. Maar er is een stukje te vinden waarin duidelijk wordt dat deze technologie gebruikt kan worden om verschillende gezondheidsfactoren te meten. Denk hierbij aan hartslag, bloeddruk en nog heel veel meer.

Apple handschoen

Met oog op de gezondheidsfeatures waar Apple zich op richt met de Apple Watch Series 4, zou het niet eens zo’n gekke zet zijn van de producent. Maar dat het meer potentie heeft dan alleen gezondheidsredenen, mag duidelijk zijn. Wat Apple er daadwerkelijk mee gaat doen, zal de tijd ons leren.

USPTO

Reageer op artikel:
Apple vraagt patent aan voor mysterieuze ‘Force Sensing’ handschoen
Sluiten