Tech 16 sep 2018 Ilona Braam

De ultieme iPhone heeft niks met specs te maken

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe iPhones en zoals verwacht komen ze elk jaar weer met betere features en specificaties en zou je denken dat we langzaam maar zeker toewerken naar de ultieme iPhone. Apple liet tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone XS, XS Max en XR inderdaad doorschemeren dat ze druk bezig zijn om ooit met de perfecte iPhone te komen, maar wat hem zo perfect maakt heeft niks te maken met de specificaties.

Perfecte iPhone is duurzaam

Wat de iPhone wel perfect zou  maken, is als hij 100 procent gerecycled zou worden en zou dienen als grondstof voor nieuwe generatie toestellen. Apple is al een tijdje druk bezig met milieubewuste maatregelen en tijdens het evenement liet Lia Jackson, Apple’s vice president van milieu, beleid en maatschappelijke initiatieven, weten dat  Apple tegenwoordig voor 100 procent op duurzame energie draait. Dat is al een behoorlijk prestatie, maar ze gaan nog verder. Het is de bedoeling dat ze op een dag geen nieuwe materialen meer hoeven te mijnen, omdat ze die halen uit oudere iPhones.

iPhone XR

iPhone XS met gerecycled tin

Per jaar verkoopt Apple zo’n 200 miljoen toestellen en je kunt je wel bedenken dat het toch ook wel nodig wordt dat deze goed gerecycled worden. Anders komen we op een gegeven moment om in de smartphones. Apple is er al een beetje mee bezig en heeft de iPhone XS uitgerust met een moederbord van 100 procent gerecycled tin. Dit zou ervoor moeten zorgen dat er volgend jaar rond de 10.000 ton aan metalen minder gemijnd hoeft te worden.

Slimme robotarm Daisy

Waarom recyclen ook een noodzaak begint te worden, is het feit dat de prijs van benodigde kostbare materialen steeds hoger wordt. Ook worden de materialen zelf steeds schaarser. Lithium-ion batterijen hebben bijvoorbeeld kobalt nodig en de prijs van het metaal is sinds 2015 bijna vier keer zo hoog geworden. Eerder dit jaar introduceerde Apple de slimme robotarm Daisy, die zo’n 200 toestellen per minuut kan verwerken en helemaal uit elkaar kan halen, terwijl de kernelementen in tact blijven. Met daisy zouden de kostbare materialen op hoog tempo uit oudere toestellen gehaald kunnen worden.

Apple Daisy robotarm
Beeld: Apple

Geld voor je oude smartphone

Om gebruikers te stimuleren hun oude toestellen te recyclen, is Apple het GiveBack programma gestart. Hierbij kun je je oude toestel inleveren en gaat Apple kijken of het nog goed genoeg is om een tweede ronde mee te gaan of dat het gerecycled wordt. Voor je oude toestel zou je een bepaald bedrag kunnen krijgen om de aankoop van je nieuwe smartphone te financieren.

Uiteraard is er over de nieuwe iPhones en de Apple watch de afgelopen tijd behoorlijk getweet. Dit zijn de 21 meest hilarische tweets over de nieuwe Apple producten.

Fast Company

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De ultieme iPhone heeft niks met specs te maken
Sluiten