Apple trekt populair platform uit de App Store na ruzie met Microsoft

De onenigheid tussen Microsoft en Apple over de xCloud heeft geleid tot nevenschade voor een andere streamingdienst. De dienst in kwestie, genaamd Shadow, moest daardoor uit de App Store vertrekken. Terwijl die app dus gewoon tijdelijk te downloaden was.

Dat blijkt uit een aantal e-mails die nu openbaar gemaakt zijn in de zaak tussen Apple en Epic Games (maker van Fortnite). Uit die e-mails kwam onder meer naar voren hoe Microsoft probeerde zijn streamingdienst (genaamd Xbox Cloud Gaming, maar in de volksmond xCloud genoemd) op iOS te krijgen.

Dit absurde bedrag betaalde Epic Games voor Borderlands 3 als exclusive

Apple haalde Shadow uit App Store

In één van de emails haalde Microsoft de gamestreamingdienst Shadow aan als voorbeeld van een streamingdienst die wél gewoon doorgang kreeg in de App Store. Kort nadat Microsoft de schijnwerpers op Shadow richtte, haalde Apple die dienst officieel uit de iOS-downloadwinkel.

Project xCloud xbox
Speel Xbox-games op je i-device (Afbeelding: Microsoft)

Lori Wright, werkzaam bij Microsoft, laat weten dat dit totaal niet de bedoeling was. Microsoft probeerde met het voorbeeld aan te tonen dat er al soortgelijke applicaties in de App Store staan, waardoor het bedrijf niet begreep waarom xCloud geweigerd werd. Daardoor moest Apple waarschijnlijk snel schakelen.

Shadow in de App Store

Shadow heeft het vrij lastig met Apple. Eerst werd de applicatie in februari 2020 uit de digitale winkel gehaald, maar kreeg later weer doorgang. Daarna verdween die weer in februari 2021, om een week later weer toegevoegd te worden. De tweede keer dat dit gebeurde schaart Shadow zelf onder het kopje ‘misverstand’.

Apple staat erom bekend cloudgamingdiensten te weren uit de App Store. Het bedrijf staat niet toe dat er apps in de App Store staan die toegang bieden tot een eigen winkel. In de tweede helft van vorig jaar werden de regels versoepeld, maar Microsoft liet toen al weten dat de ervaring op iOS nog altijd ondermaats is.

Reageer op artikel:
Apple trekt populair platform uit de App Store na ruzie met Microsoft
Sluiten