Apple presenteert: iPad Air 2, iPad Mini 3, iMac Retina en OS X Yosemite

Vanavond was het weer tijd voor nieuwe producten en diensten van Apple. De livestream werkte deze keer wel perfect dus konden wij aandachtig luisteren. Er hebben veel geruchten de ronde gedaan over wat er allemaal zou worden gepresenteerd. We hebben gemerkt dat niet alle verwachtingen zijn uitgekomen, maar Apple heeft genoeg interessante dingen getoond.

De keynote begon met een paar mededelingen over de iPhone 6 en 6 Plus. De vraag naar deze toestellen was namelijk immens groot. Van alle iPhones zijn de 6 en 6 Plus het snelst verkocht en in China hebben ze een nieuw record in de voorverkoop gehaald. Van de iPhones ging het verhaal vrij snel over op Apple Pay.

Apple Pay

Volgens Apple heb je met Apple Pay alles wat je nodig hebt in de iPhone 6. Dit betaalsysteem is gemakkelijk, veilig en werkt tot nu toe met drie creditcard-giganten. Dit zijn Mastercard, American Express en Visa en Apple voegt binnenkort nog vijfhonderd andere banken toe aan de service. Voor online aankopen kunnen ontwikkelaars van apps van derden ook Apple Pay in hun apps gebruiken. Je kunt dan in de app iets kopen en de aankoop bevestigen via Touch ID. In winkels bevestig je ook je aankoop via Touch ID in combinatie met de NFC-chip in de iPhone 6. Apple gelooft zelf dat deze manier van betalen ontzettend groot gaat worden, maar het werkt helaas alleen nog in de Verenigde Staten. Apple Pay wordt maandag 20 oktober gelanceerd.

 

Apple Watch

De Apple Watch werd even kort genoemd, maar nog steeds zonder lanceerdatum. Er werd gezegd dat-ie begin 2015 zal verschijnen. Wel interessant was de aankondiging van WatchKit, dit zijn handige tools voor ontwikkelaars. Nu kunnen ontwikkelaars dus eindelijk aan de slag met apps en andere handigheden voor de Apple Watch.

 

iOS 8.1

Apple presenteerde vandaag ook het verbeterde besturingssysteem iOS 8.1. Daarnaast benadrukten ze nog een paar bestaande functies van iOS 8. Zo lieten ze zien dat je nu widgets van derden in je notificatiescherm kunt zetten en dat er ‘Family Sharing’ is. Maar dat is allemaal oud nieuws. Gelukkig heeft iOS 8 een paar interessante nieuwe functies. Zo kun je nu apps in het menu plaatsen dat verschijnt zodra je omhoog over het scherm veegt. Hierdoor zijn de meest gebruikte apps snel beschikbaar.

Verder komt de filmrol weer terug in de lijst met albums in iPhoto. Sinds het ontbreken van deze functie heeft Apple namelijk veel klachten ontvangen. En je kunt nu alle foto’s op al je Apple devices via iCloud bekijken. Apple kondigde ook ‘Swift’ aan, dit is een nieuwe programmeertaal voor ontwikkelaars van apps. Zij zouden nu sneller en gemakkelijker een app kunnen ontwikkelen. Tot slot zijn in iOS 8.1 alle foutjes van iOS 8 gefixt. Zo werkt de HealthKit weer naar behoren en zouden apps van derden niet meer moeten crashen. iOS 8.1 is vanaf maandag 20 oktober beschikbaar.

OS X Yosemite

Het nieuwe besturingssysteem voor de Mac ziet er werkelijk prachtig uit. Het heeft meer kleur, andere iconen en een nieuwe typografie. Je kunt met Yosemite ook snel bij alle widgets, deze verschijnen in de rechterkant van het scherm op een vergelijkbare manier als met iOS 8.1. Zo heeft het de algemene besturing een paar kleine tweaks gekregen, maar de programma’s van Apple zijn ook op de schop gegaan.

 
Bij Safari kun je nu alles vanuit de toolbar doen. De tabbladen zijn weggehaald, maar je hebt nu tabview. Hierdoor krijg je een overzicht van alle pagina’s die open staan op één scherm en alle pagina’s van dezelfde site zet-ie netjes achter elkaar. De nieuwe Safari is volgens Apple verschrikkelijk snel. Deze browser is bijvoorbeeld zes keer sneller dan Google Chrome. Het Mail-programma heeft ook een paar nieuwe functies. Hiervan zijn de meest interessante functies dat je nu je echte handtekening in een mail kunt zetten en dat je over foto’s heen kunt schrijven. Ook kan Mail nu tot vijf gigabyte aan data via iCloud versturen. iCloud verandert overigens in iCloud Drive. Dit verschijnt met een icoon bovenin je Mac. Je kunt hier bestanden in droppen en die vervolgens vanaf al je devices bekijken, zelfs op een pc. OS X Yosemite is gratis en vanaf vandaag beschikbaar.

 

iOS 8.1 en OS X Yosemite samen

Samen vormen iOS 8.1 en OS X Yosemite het perfecte koppel. Je kunt via iCloud alle bestanden op alle apparaten bekijken, maar er kan nog meer. Apple noemt het Continuity. En dat betekent dat je apparaten elkaar in de gaten houden. Zo kun je met wat Apple Handoff noemt je werkzaamheden op het ene apparaat doorzetten op een ander apparaat. Dus als je op je iPhone een presentatie aan het maken bent, maar je werkt toch liever op een groter scherm dan pak je de iPad of iMac. Alle apparaten weten waar je voor het laatst bent gebleven en pakken het vanaf dat punt weer op. Nog een leuk trucje is dat je nu SMS-jes kunt ontvangen en versturen vanaf alle Apple devices. Maar misschien nog leuker is dat je hetzelfde kunt doen met bellen. Het gesprek wordt dan doorgestuurd vanaf je iPhone. En jij kunt ondertussen verder werken op je iPad of iMac.

iPad Air 2 en de iPad Mini 3

De iPad Air 2 kreeg een spectaculaire aankondiging. Waar ze voorheen de dikte van de tablet aantoonde door er een potlood naast te leggen, sneden ze deze keer 3,6 millimeter van datzelfde potlood af met een laser. Hiermee bedoelen ze uiteraard dat de Air 2 nog dunner is. De Air 2 is zelfs maar 6,1 millimeter dik. Ze zeggen dat dit de dunste tablet tot nu toe is, maar die van Dell is nog 0,1 millimeter dunner. De Air 2 is dankzij de 64-bit A8 X processor veertig procent sneller dan de vorige. En als je het vergelijkt met de allereerste iPad is deze processor 180 keer sneller.

Verder heeft-ie een nieuwe acht megapixel camera met verschillende functies voor het maken van video’s en foto’s. Net als de iPhone 6 kan-ie panorama’s maken, maar er zit nu ook een burst mode op voor het schieten van foto’s. Je kunt er ook een timelapse mee maken en video’s in slowmotion schieten. De Air 2 werkt ook sneller met Wifi en is klaar voor het snelle LTE-netwerk. Als laatste zitten er twee functies op waar gebruikers om schreeuwden. Dit is een anti reflectie coating waardoor je 56 procent minder last van reflectie hebt. En natuurlijk kan Touch ID niet ontbreken. Je iPad is ook al klaar voor Apple Pay aangezien-ie nu Touch ID heeft, maar wij moeten dus nog even op die functie wachten. De prijs van de iPad Air 2 start vanaf 499 dollar voor een zestien gigabyte Wifi-model en eindigt bij 699 dollar voor een Wifi/LTE model.

 
In de meeste opzichten is de iPad Mini 3 precies hetzelfde, alleen verschillen een paar specificaties. Zo heeft de Mini 3 een 5MP-camera en uiteraard is de Mini maar 7,9-inch in plaats van 9,7-inch. De prijs van de iPad Mini 3 start vanaf 399 dollar voor een zestien gigabyte Wifi-model en loopt tot 729 dollar voor een 128 gigabyte Wifi/LTE model.

 

iMac Retina 5K display

Het is vandaag alweer zestien jaar geleden sinds de lancering van de eerste iMac, maar als je ze vergelijkt herken je ‘m totaal niet meer. De belangrijkste aankondiging voor de iMac was dat-ie een Retina 5K display krijgt. Deze is dus vijf keer scherper dan je HD-televisie. Apple heeft het voor elkaar gekregen om 14,7 miljoen pixels op één 27-inch scherm te krijgen.

 
De nieuwe iMac krijgt een 3,5 Ghz quad-core i7 processor met 32 gigabite aan werkgeheugen en één terabyte SSD-opslag. Dit volledige pakket past in een kast die langs de randen maar vijf millimeter dun is. De prijs van de nieuwe iMac start vanaf 2499 dollar. Check hier de hands-on video van The Verge:

Mac mini

De Mac mini kwam in een vogelvlucht voorbij, wat waarschijnlijk betekent dat er niet zo veel is veranderd. De nieuwe Mac Mini heeft een vierde generatie Intel Core processor, twee Thunderbolt 2 aansluitingen en Graphics 5000 opties. Het is de meest energiezuinige en goedkoopste desktop van Apple. De Mac mini komt in drie modellen. De goedkoopste heeft een 1,4GHz dual-core Intel i5 processor met vier gigabyte aan werkgeheugen en vijfhonderd gigabyte aan opslagruimte voor 499 dollar. De duurste beschikt over een 2,8GHz dual-core i5 processor met acht gigabyte aan werkgeheugen en een opslag van één terabyte voor 999 dollar.

 

Niets over gehoord

Helaas hebben we over een paar dingen niets of niet veel gehoord. Zo hadden we graag meer willen weten over de Apple Watch. De MacBook Air is alleen even bij naam genoemd, maar moest ruimte maken voor de iMac. Ook hebben we niets over Apple TV gehoord en welke rol dit apparaat met Homekit gaat spelen.

Reageer op artikel:
Apple presenteert: iPad Air 2, iPad Mini 3, iMac Retina en OS X Yosemite
Sluiten