Tech 9 jan 2019 Noah Korevaar

Privacy-voorvechter: Apple neemt klokkenluider Facebook aan

Facebook en privacy zijn geen gelukkig huwelijk. Alles over jou weten is exact het verdienmodel van het sociale netwerk. 2018 stond dan ook bol van de privacyschandalen rondom Zuckerberg en Co. De laatste aanwinst van Apple valt in die context dan ook op.

Apple neemt privacy-voorvechter aan

Apple heeft namelijk Sandy Parakilas aangenomen. Hij was verantwoordelijk voor het privacybeleid van apps op Facebook, en een fervent voorvechter van privacy. Parakilas was overigens al lang voor alle schandelen vertrokken bij het sociale netwerk. In oktober 2012 al.

Toen werd de technologie uitgerold die de schandalen van vorig jaar mogelijk maakte. De basis voor het datamisbruik van bijvoorbeeld Cambridge Analytics werd toen gelegd. Hij waarschuwde de top van het bedrijf direct voor de verstrekkende gevolgen, de grote risico’s die met het delen van gegevens gepaard gaan.

Je raadt het al: niemand luisterde. Sandy Parakilas besloot bij Facebook te vertrekken. Nu, iets meer dan zes jaar later, maakt de privacy-voorvechter zijn debuut bij Apple, zo meldt The Financial Times.

Facebook Apple klokkenluider
Sandy Parakilas

Hij gaat aan de slag in het privacyteam van Cupertino. Als productmanager is hij er verantwoordelijk voor dat de privacy van gebruikers ten alle tijde goed geregeld is, al vanaf het begin van de ontwikkeling van nieuwe producten. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat er zo min mogelijk data wordt verzameld.

Daarmee benadrukt Apple nog maar eens hoe belangrijk privacy als peiler is. Anno 2019 is het tevens automatisch een onderscheidende factor, temidden van alle schandalen.

Luis in de pels bij Facebook

De beste man moge dan al zes jaar weg zijn bij Facebook, maar toch mag je hem gerust een luis in de pels noemen. Afgelopen jaren hielp hij bijvoorbeeld een Britse parlementscommissie met het onderzoek naar het schandaal rondom Cambridge Analytica. Parakilas leverde onder andere bewijsmateriaal. Die documenten verschenen vervolgens online, vol belastende details.

De nieuwe aanwinst van Apple vat het zelf treffend samen: “Zuckerberg en co. zijn tussen 2010 en 2014 alle grenzen te buiten gegaan.”

(Zie ook → Interne documenten Facebook online: 4 pittige onthullingen)

The Financial Times

Reageer op artikel:
Privacy-voorvechter: Apple neemt klokkenluider Facebook aan
Sluiten