Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 11/09/2018

Handelsoorlog VS en China maakt je favoriete Apple producten misschien duurder

Al een tijdje is er een handelsoorlog gaande tussen Amerika en China met als gevolg dat de VS op zo’n 200 miljard dollar waard aan Chinese producten 25 procent invoerbelasting wil gaan heffen. In eerste instantie denk je misschien dat dit voor jou niet zo’n big deal is, maar verschillende techbedrijven gebruiken best wat van die Chinese producten in hun eigen productieproces. Apple is bijvoorbeeld één van die bedrijven en de nieuwe regel zou ervoor kunnen zorgen dat verschillende Apple producten toch duurder uitvallen dan verwacht.

Duurdere HomePod en Apple Pencil

In onder andere de HomePod, AirPort routers, de Mac Mini, de Apple Pencil en verschillende adapters en kabels worden de extra getaxeerde Chinese producten gebruikt. Mocht de nieuwe regelgeving worden aangenomen, dan zouden deze producten duurder kunnen worden. Apple zal dan namelijk de opgelegde belasting doorberekenen aan de consument.

Apple Store HomePod

Tim cook en invoerbelastingen

In juli liet Tim Cook weten dat Apple de invoerbelasting ziet als extra belasting voor de consument, welke zou kunnen zorgen voor een kleinere economische groei. Ook zou er een significant risico zijn op onbedoelde consequenties. Verder gaf hij aan dat verschillende handelsrelaties modernisatie nodig hadden, maar dat in de meeste gevallen belasting opleggen niet de manier is om dat te doen.

Meer recentelijk liet hij weten dat hij zich moeilijk kon inbeelden hoe belastingen die Amerikaanse bedrijven en hun Amerikaanse gebruikers schaden een positieve bijdrage zouden kunnen leveren aan de doelen van de Amerikaanse overheid met betrekking tot het technologiebeleid van China.

Duurdere Apple producten in Nederland?

In eerste instantie lijkt het dus zo dat alleen de Amerikaanse producten duurder zullen worden, mochten de nieuwe regels ingaan. Mogelijk zal Apple echter de klap proberen te verzachten door de kosten te verspreiden over verschillende markten. In ieder geval is het niet zo dat de HomePod bijvoorbeeld opeens 25 procent duurder wordt. Het gaat tenslotte alleen om verschillende onderdelen binnenin. Maar als dat nu net de duurste onderdelen zijn, is het natuurlijk niet best. Overigens zouden de nieuwe iPhones er geen last van hebben.

Deze zullen morgen eindelijk officieel onthuld worden tijdens Apple‘s hardware evenement. Mocht je er niet fysiek bij kunnen zijn, kun je op deze manier de onthulling van de nieuwe smartphones live volgen.

Inverse

Reageer op artikel:
Handelsoorlog VS en China maakt je favoriete Apple producten misschien duurder
Sluiten