Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 9 jan 2019

Apple over tot actie: productie iPhones met 10% verlaagd

Apple heeft alles behalve een lekkere start van het jaar. De producent had de bittere pil van 2018 net doorgeslikt, of het moest alweer een nieuwe innemen voor 2019. De producent moest de omzetverwachting voor Q1 stevig bijschaven en gaf daar vooral de Chinese economie de schuld van. Ondertussen verkochten de iPhones van 2018 ook niet naar verwachting, wat volgens Apple ook mee zou spelen. De producent gaat, wederom, over tot actie en verlaagd de productie van haar smartphones met maar liefst 10%.

Apple verlaagt iPhone productie met 10%

iPhone producent Apple heeft overduidelijk moeite met haar lagere verkoopcijfers en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Dit konden we eerder al concluderen door het verlagen van de omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2019. Waar de producent eerder had verwacht dat het bedrijf tussen de 89 miljard en 93 miljard dollar, maar heeft deze bijgeschaafd tot 84 miljard dollar. Daarbij verlaagde het de productie van haar iPhones al eerder, maar lijkt dit alsnog niet genoeg te zijn geweest. Apple verlaagd haar productie wederom.

Volgens een verslag van Nikkei is techgigant Apple niet bestendigd tegen de huidige markt. Vanuit Cupertino is de vraag aan leveranciers gesteld om minder iPhones te produceren tussen januari en maart dit jaar. Een aanvraag die geldt voor zowel oude als nieuwe iPhones. Daar horen dus ook de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR bij. Naar verluidt schroeft Apple de productie tot 10% terug. Een aanvraag die al gedaan wordt voordat bekend werd dat de omzetverwachting naar beneden geschroefd zou worden.

Apple iPhone XR kopen redenen uitgelicht

De verwachting is dat Apple zo’n 40 miljoen iPhones produceert tussen januari en maart, waar dit eerder 43 miljoen units waren. Dat zijn cijfers die aanzienlijk lager liggen dan de eerste verwachting van Apple om 47 miljoen tot 48 miljoen units te produceren in de eerste drie maanden van 2019.

Logische stap

Uiteraard gaat het slechter met Apple dan het zelf aanvankelijk dacht, maar is het nu allemaal zo’n drama? In het verslag van Nikkei zien we verschillende tekenen dat de producent niet weet hoe het met haar slechtere verkoopcijfers om moet gaan, maar het verlagen van de productie is daar een slecht voorbeeld van. Het is een logisch gevolg van omstandigheden. Apple heeft de productie van haar iPhones juist verlaagd omdat de verkoopcijfers tegenvallen, iets wat we in de omzetverwachting al direct terug zien. En die omzetverwachting is lager, aangezien de productie van de smartphones eerder teruggedraaid moest worden.

Cyber Monday deals

De nieuwe iPhone line-up verkoopt dit jaar slechter dan voorheen en daar moet het bedrijf op anticiperen. Het is opmerkelijk dat Apple de productie zo vaak terugschroeft en haar omzetverwachting verlaagd. Maar dat heeft meer te maken met het feit dat we dit niet van het bedrijf gewend zijn, dan dat het echt dramatisch slecht gaat. Zeker wanneer je bedenkt dat ook Samsung een bijzonder slecht eerste kwartaal van 2019 verwacht.

Reageer op artikel:
Apple over tot actie: productie iPhones met 10% verlaagd
Sluiten