Mark Hofman
Mark Hofman Tech 2 mei 2019

Schikking met Apple levert Qualcomm miljarden dollars op

Waar Qualcomm en Apple begin vorige maand nog met elkaar aan het vechten waren in de rechtszaal, hebben de twee nu een deal met elkaar. De producent uit Cupertino schikte met Qualcomm en moest dus flink lappen. De partij krijgt miljarden dollars. 

Schikking met Apple levert Qualcomm miljarden op

Telecommunicatie-fabrikant en chipmaker Qualcomm kan komend kwartaal flink wat extra geld verwachten. Dit maakt het bedrijf woensdag bekend tegenover The New York Times. Volgens het bedrijf, dat wist te schikken met Apple en een nieuwe deal heeft, kan het tussen de 4,5 miljard en 4,7 miljard dollar verwachten.

In april 2019 kwam er eindelijk een einde aan de eeuwenlange strijd tussen Apple en Qualcomm. Een strijd die begon doordat de producent uit Cupertino, wegens oneerlijke gebruik van patenten, de chipmaker voor 1 miljard dollar aanklaagde. Iets wat leidde tot een tegenaanval van Qualcomm, die gepaard ging met een bedrag van 7 miljard dollar. Een goede zet want hoe je het ook went of keert: het bedrijf komt als grote winnaar uit de strijd.

Qualcomm heeft een zesjarige licentie deal met Apple afgesloten, blijft chips leveren voor de iPhone en haalt dus een flink bedrag binnen. Prachtige ontwikkelingen voor het bedrijf, waarbij de flinke uitbetaling de kroon spant. Het bedrijf verwacht in het komende kwartaal een omzet van 4,7 miljard tot 5,5 miljard dollar, zonder het geld van Apple meegerekend. Kortom: het verdubbelt de omzet komend kwartaal voor de chipfabrikant.

Qualcomm Apple

Wie overigens denkt dat dit alleen maar slecht nieuws is voor Apple, heeft het mis. De producent kon op het gebied van 5G bijna geen kant meer op. Mocht het de samenwerking met Intel aanhouden, zou er in 2021 pas een 5G variant van de iPhone kunnen verschijnen. Doordat de strijd met Qualcomm over is, kan de originele planning gewoon aangehouden worden. Het bedrijf uit Cupertino brengt, volgens analist Ming-Chi Kuo, in 2020 een 5G iPhone op de markt.

Meer Apple?

In onze eigen podcast WantKast praten we je wekelijks bij over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Tech. Uiteraard kan een merk als Apple daarbij niet ontbreken. We bespreken de laatste in’s en out’s van het bedrijf en delen onze mening.

Benieuwd naar de WantKast podcast? Check hieronder de meest recente aflevering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schikking met Apple levert Qualcomm miljarden dollars op
Sluiten