Mark Hofman
Mark Hofman Tech 7 aug 2019

Apple’s grootste R&D investering ooit: gericht op iPhone of op diensten?

Wie de geschiedenis van de smartphone-industrie een beetje kent, zal weten dat Apple niet zoveel investeert in R&D als sommige van zijn concurrenten. Anno 2019 is dat nog steeds het geval, maar lijkt Cupertino de geldkraan verder open te draaien. De producent doet dit jaar zijn grootste R&D investering ooit, maar de vraag is wat het ermee gaat doen. Is deze investering gericht op iPhone of volledig op diensten?

Apple investeert meer in R&D dan ooit tevoren

Apple investeert een stuk minder in Research & Development dan een aantal van zijn concurrenten. Wie vijf jaar geleden naar de cijfers keek, zou zien dat bedrijven als Samsung en Google het bedrijf (qua investering) met al het gemak inhaalde. Iets dat helemaal niet gek is, gezien Steve Jobs zei dat het op dit gebied niet om geld draait. In een interview met Fortune Magazine in 1998 liet de oprichter van het bedrijf weten:

“Innovatie heeft niets te maken met hoeveel geld je hebt op het gebied van R&D. Het gaat erom dat de juiste mensen bezig zijn met de juiste projecten.”

Met die wijze uitspraak in het achterhoofd verkassen we de tijdlijn naar het heden waarbij Tim Cook aan het roer staat bij Apple. Anno 2019 is de iPhone en kleiner deel van de totale omzet dan ooit te voren en moet Apple er alles aan doen om met “The Next Big Thing” te komen. Het resultaat: er wordt flink meer geld geïnvesteerd in de R&D afdeling. Door de SEC indiening van het bedrijf, wordt dit ook daadwerkelijk bevestigd. In de kwartaalcijfers van het tweede kwartaal is te zien dat het bedrijf zo’n 4,2 miljard dollar heef uitgegeven aan R&D. Dat is ruim 15% meer dan het in hetzelfde kwartaal vorig jaar investeerde. Sterker nog: het is Apple’s grootste investering ooit in R&D!

Apple investering R&D
Foto door: Alexandr Bormotin

Maar waar gaat het geld eigenlijk naartoe?

Gericht op iDevices of op diensten?

In 2003 investeerde Apple voor de laatste keer fors in R&D, toen het bedrijf zich nog richtte op iPods en Macs. Nu het bedrijf zo’n 7,9% van de totale omzet investeert, naar verwachting zo’n 16 miljard dollar in 2019, is de vraag waar deze investering precies op gericht wordt. Apple heeft kort geleden aangegeven dat het een bedrijf is dat zich richt op diensten en niet op de iPhone. Maar is dat ook terug te zien in deze investering?

Apple R&D investering 2003
Grafiek door: 9to5Mac 9to5Mac

Als we ons moeten richten op de harde feiten, dan tasten we simpelweg in het duister. We weten nu dat Apple flink wat geld investeert in Reasearch & Development, maar documenten met de details ontbreken op dit moment. Daar kunnen we dus niet vanuit gaan.

Wat we wel kunnen is realistisch kijken naar de geruchten en de verwachtingen. Het is geen geheim dat Apple zich probeert te richten op het verbeteren van de iPhone-camera. Vorige week wist een betrouwbare bron (Ming-Chi Kuo) nog te melden dat de iPhone van 2020 voorzien zou zijn van een Time-of-Flight sensor. Wat dat precies betekent voor de smartphone kan je hier lezen. Daar blijft het niet bij, want we krijgen al maanden informatie voorgeschoteld over een iPhone met een triple-camerasysteem in 2019.

Apple investering R&D
Foto door: Julian O’hayon

Tel hier geruchten over de komst van een Nachtmodus, ontwikkelingen omtrent 5G en de terugkeer van Touch ID bij op: en je hebt een idee waar het geld in zit. Uiteraard zou het zomaar kunnen zijn dat Apple de productie van content voor Apple TV+ ook als Development ziet, maar eerlijk gezegd lijkt ons dit sterk.

Naar ons idee is de R&D investering meer gericht op apparaten als de iPhone en iPad, dan daadwerkelijk op de diensten. Kijken we echter alleen naar de feiten, dan is het antwoord simpel: we weten het niet. Willen we dit wel weten, zouden we toch echt op details van Apple moeten wachten.

Reageer op artikel:
Apple’s grootste R&D investering ooit: gericht op iPhone of op diensten?
Sluiten