Raymon Mens
Raymon Mens Digital 29 okt 2019

Apple rolt iOS 13.2 uit: alle nieuwe functies op een rij

Naast nieuwe AirPods Pro heeft Apple maandag ook iOS 13.2 en iPadOS 13.2 uitgebracht. Je kunt het nu installeren op je iPhone of iPad. De updates voor iOS 13 volgen elkaar sinds de release in september als een speer op, want de vorige update werd minder dan twee weken geleden uitgebracht.

Naast welkome bugfixes, bevatten iOS 13.2 en iPadOS 13.2 ook veel nieuwe functies. Zo zijn er ruim 60 nieuwe emoji, verbeteringen in de Muziek-app en de eerder door Apple beloofde Deep Fusion-modus voor de camera van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max).

Maar liefst 60 nieuwe emoji

Zijn er ooit genoeg emoji? Apple denkt van niet. In iOS 13.2 worden maar liefst 60 nieuwe figuren toegevoegd. Maak je op voor een gapende emoji, een geleidehond, boter, knoflook, flamingo’s en zelfs een geel veiligheidsvest.

Berichten aankondigen via AirPods met iOS 13.2

Een functie die al in eerdere bètaversies van iOS 13 zat, was het aankondigen van berichten via AirPods en Beats-hoofdtelefoons. Deze functie verdween echter weer, maar komt nu terug met iOS 13.2. Als je AirPods hebt, kunnen berichten die je ontvangt voorgelezen worden. Zo hoef je niet meer op je iPhone te kijken. Je kunt ook via de draadloze oortjes antwoorden.

Apple heeft in iOS 13.2 een nieuw paneel in het menu InstellingenSiri opgenomen. Daar kun je kiezen van welke apps berichten aangekondigd mogen worden. Momenteel wordt alleen SMS en iMessage via de ingebouwde Berichten-app ondersteund, maar dat zal in de toekomst veranderen. Naast instellingen per app, kun je ook instellen van welke contacten berichten aangekondigd moeten worden. Dat kan iedereen zijn, of favoriete contacten, of contacten waar je recent een bericht naar hebt gestuurd.

Klik/tap voor groter.

Deep Fusion voor iPhone 11 (Pro)

Deep Fusion is een nieuwe techniek die de kwaliteit van de camera van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro verder moet verbeteren. De camera komt daarbij al in actie voordat je een foto maakt. Er worden in totaal negen shots gemaakt. De eerste acht worden al gemaakt voordat je op de sluiter-knop drukt. Er worden dan vier shots met een extreem korte belichtingstijd gemaakt en nog eens vier met een langere belichtingstijd.

Wanneer je vervolgens op de knop drukt om een foto te maken, maakt de iPhone 11 (Pro) met iOS 13.2 er nog eens een met een hele lange belichtingstijd. Daarna gaat de A13-chip aan de slag om uit al deze foto’s één goed shot samen te stellen. Je hoeft deze functie niet zelf te activeren, hij staat standaard aan.

Opgeslagen Siri-gesprekken verwijderen

Eerder dit jaar kwam Apple (net als Amazon, Google en Microsoft) onder vuur voor het opnemen van Siri-gesprekken. Conversaties met de virtuele assistent werden voor analytische doeleinden opgenomen. Medewerkers beluisterden bovendien een klein deel van de opgenomen gesprekken om te checken of Siri een goed antwoord gaf.

Hoewel dit altijd al ergens in Apple’s privacybeleid stond, waren gebruikers not amused. De iPhone-maker beloofde echter beterschap en die komt binnenkort in iOS 13.2. De update bevat namelijk de optie om opgeslagen Siri-gesprekken te verwijderen.

Sensoren in Woning-app iOS 13.2

In de Woning-app is een nuttige aanpassing gedaan. Wanneer een sensor, zoals de Philips Hue bewegingssensor, meerdere dingen kan meten, kun je deze nu geconsolideerd of individueel laten tonen. In de geconsolideerde weergave zie je de sensor slechts één keer in het overzicht met apparaten. Je moet erop tikken om gemeten waarden zoals beweging, licht of temperatuur te zien.

De nieuwe weergave die in iOS 13.2 optioneel in te schakelen is, laat je weer alles dat een sensor kan meten individueel zien. Zo zie je een tegel voor beweging, temperatuur en licht. Dat geeft sneller een overzicht.

Klik/tap voor groter.

Twee kleine aanpassingen Muziek-app

De Muziek-app krijgt twee kleine aanpassingen. Allereerst zijn de knoppen voor shuffle en repeat nu duidelijker aanwezig. Ze hebben een gekleurde achtergrond en vallen duidelijk op. Daarnaast kun je nu gemakkelijker zien wat je eerder geluisterd hebt door naar beneden te vegen in het volgende-scherm. Je ziet dan niet alleen welke nummers volgen, maar ook wat al afgespeeld is.

Klik/tap voor groter

iPadOS 13.2: home-scherm en dock makkelijker aanpassen

iPadOS 13 heeft een nieuw homescherm met widgets, maar het aanpassen daarvan was nogal diep in de instellingen verstopt. In iPadOS 13.2 maakt Apple deze instellingen makkelijker vindbaar met een eigen sectie genaamd “Homescherm in dock”.

Klik/tap voor groter.

iPadOS 13.2: makkelijker apps in multitasking-weergave sluiten

In iPadOS 13 kun je op veel nieuwe manieren multitasken met een iPad, waaronder een app meerdere keren openen. Het vanuit de multitasking-weergave sluiten van een app die meermaals geopend was, was lastig. In iPadOS 13.2 is echter een nieuw gebaar toegevoegd. Je kunt de verschillende app-instances gewoon met een veeg omhoog afsluiten.

Klik/tap voor groter.

AirPlay automatisch starten

In iOS 13.2 wil Apple je ook weer meer werk uit handen nemen. Er is een nieuwe mogelijkheid in het AirPlay-menu waarmee je het draadloos streamen van video en audio automatisch kunt laten starten. Dit werkt ook met het streamen van muziek naar de HomePod. Als Apple’s slimme speaker in de buurt is, kan audio automatisch via de HomePod worden afgespeeld.

Een voorbeeld: je kijkt iedere maandagavond het programma Tros Radar terug via de NPO-app op je iPhone en streamt dat via AirPlay naar je televisie. iOS 13.2 zal dit gedrag herkennen en wanneer je de NPO-app start automatisch AirPlay starten. Is dat een beetje te agressief? Dan kun je de iPhone of iPad ook slechts een suggestie voor het starten van AirPlay laten geven.

Klik/tap voor groter.

En verder in iOS 13.2…

  • TV-app ondersteunt nu Haptic Touch-acties
  • Opties voor Research-deelname in privacy-instellingen
  • Nieuwe animatie voor volume-icoon
  • Nieuwe iconen bij instellingen voor wallpapers
  • Nieuw icoon bij Apple Pencil-instellingen

Apple’s iOS 13.2 is onder andere beschikbaar voor de iPhone 11 Pro Max. Interesse om het toestel aan te schaffen? Dan kan dat hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple rolt iOS 13.2 uit: alle nieuwe functies op een rij
Sluiten