Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 jun 2019

Samsung wil geld van Apple voor tegenvallende verkoop iPhones

Het is geen geheim meer dat Apple dit jaar met tegenvallende verkopen kampt, op iPhone-gebied. Wat wel verrassend is, is dat Samsung daar nu geld voor wilt zien. Ja, dat las je goed: de Zuid-Koreaanse concurrent van Apple wil een boete uitdelen omdat er te weinig iPhones worden verkocht.

Samsung wil Apple boete opleggen

Dat klinkt vreemd, maar het verhaal erachter is vrij logisch. Samsung produceert namelijk de OLED-panelen van de nieuwste iPhones. Nu de verkopen tegenvallen, neemt Apple er opeens een stuk minder af dan dat de twee partijen hadden afgesproken met elkaar.

Vanwege die tegenvallende orders wil Samsung nu dus naar verluidt Apple een boete opleggen, om zo de tegenvallende inkomsten te compenseren. Dat meldt de Koreaanse publicatie ETnews op basis van bronnen binnen de industrie.

De Wall Street Journal wist bij de introductie van de iPhone X te melden dat Samsung meer aan Apple‘s toestellen verdient, dan aan zijn eigen smartphones. Serious business dus.

Samsung voelt de tegenvallende verkopen van de nieuwste iPhones dan ook flink in zijn begroting. De winst van Samsung Display is voor de helft ingezakt, van 4.9 miljard dollar in 2017 naar 2.3 miljard dollar in 2018. Volgens insiders hebben Samsung en Apple elkaar al meermaals over de gemiste targets gesproken.

Apple treft maatregelen

Apple zou geprobeerd hebben om een compromis te sluiten door ook OLED-schermen bij Samsung af te nemen voor andere producten. Denk aan iPads en Macs. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Apple om deze reden de opvolger van de iPhone XR uit gaat rusten met een OLED-scherm.

Juridisch gezien is het mogelijk om een klant een boete op te leggen, wanneer contractuele verplichtingen niet worden nagekomen. In de praktijk is het echter hoogst uitzondering dat een leverancier van die mogelijkheid gebruik maakt.

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen is Apple in gesprek met andere leveranciers. Op dit moment zou je zeker kunnen stellen dat Tim Cook en Co. te zwaar afhankelijk zijn van Samsung. De onderhandelingspositie van de Koreaanse gigant is dan ook ijzersterk. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

☛Check ook: Samsung Galaxy Note 10: hij is er nog niet, maar je hoesje kun je al wel preorderen

ETNews

Reageer op artikel:
Samsung wil geld van Apple voor tegenvallende verkoop iPhones
Sluiten