Daniel Koster
Daniel Koster Apple 25 aug 2016

Het rapport van Tim Cook: hoe Apple het in de 5 jaar onder zijn leiding deed

Tim Cook is een bijzondere man die voor ons niet aan Steve Jobs ten onder doet. Dat kun je bijvoorbeeld aan hoe hij Apple de afgelopen vijf jaar heeft veranderd zien. Maar wat heeft die Cook nou in de afgelopen vijf jaar volgens de cijfers klaargespeeld? Wij laten het je met behulp van Business Insider zien.

De aandelenkoers kent pieken en dalen

Als we kijken naar de aandelenkoers heeft Tim Cook het goed gedaan. Sinds zijn komst zijn de aandelen met 98 procent toegenomen. Echter stegen de aandelen in de vijf jaar daarvoor met meer dan vierhonderd procent. Absoluut gezien is dat er dus geen verschil, maar relatief gezien valt het onder Cook dan zwaar tegen!

De rode pijl duidt de komst van Cook aan (ongeveer)

Dividend uitkeren

Maar er is goed nieuws. Sinds Tim Cook wordt er dividend uitgekeerd. Daarvoor was dat niet het geval. De verdeling vind je hieronder:

Qua inkomsten gaat het dan weer dramatisch

Onder Tim Cook verdient Apple onvoorstelbare bedragen. Dat is waar. Zo zou het bedrijf meer dan tweehonderd miljard euro op de bank hebben staan. Als je echter kijkt naar de jaarlijkse omzetstijging, dan gaat het goed fout.

Waar dat aan ligt?

Je weet het vast zelf ook wel. De iPhone-verkoop. Die is de afgelopen kwartalen aan het afnemen. Dit valt vooral op als je de verkopen per kwartaal tegenover de verkopen van het jaar daarvoor zet! De verkoop neemt nu zelfs af in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Helaas in de andere segmenten ook te zien

Dit geldt niet enkel voor de iPhone. Ook de verkoop van de iPad, MacBook en het iOS-marktaandeel neemt af. Oef! Hierbij is het grootste probleem misschien nog wel dat er in de afgelopen vijf jaar geen nieuw product is gevonden om het tij te keren. Kijk maar naar de verdeling van inkomsten voor Apple.

Opvallend, geen nieuw product, wel flinke investeringen in R&D

Het bovenstaande probleem, dat er geen nieuwe baanbrekende markten onder Tim Cook zijn verschenen, zou er niet moeten zijn. De Apple Watch kan wellicht nog een succes worden. Echter is het toch opvallend dat het Apple niet is gelukt de afgelopen vijf jaar een product op de markt te zetten dat zo succesvol was als de iPhone bijvoorbeeld was. Vooral nu er steeds meer geld in research wordt gestoken:

Problemen (aan de horizon) voor Tim Cook

Al met al staat Apple er onder Tim Cook gebaseerd op deze cijfers niet perfect voor. Er wordt al langer gesproken over problemen op de horizon en dat is zeker het geval. Natuurlijk verdient Apple nog steeds gigantisch veel geld. Het gaat ook niet slecht met het bedrijf. Maar zo goed als het een paar jaar geleden ging met de komst van legendarische apparaten als de iPod, de MacBook en de iPhone, zo goed gaat het nu niet. Dat kan altijd nog gebeuren natuurlijk. De Apple Watch 2 zou bijvoorbeeld prima een succes kunnen worden als we bijstellen wat we van dat apparaat verwachten.

Reageer op artikel:
Het rapport van Tim Cook: hoe Apple het in de 5 jaar onder zijn leiding deed
Sluiten