Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 28 mei 2019

Apple slaat fel terug na klap van Google omtrent privacy

Als je privacy wilt, dan moet je bij Apple zijn. Althans, dat is wat de techgigant zelf roept. Een paar weken geleden haalde Google CEO Sundar Pichai echter uit naar Apple. Volgens hem maakt Apple van privacy een luxeproduct, terwijl Google juist privacy voor iedereen beschikbaar maakt.

Apple slaat terug na kritiek Google

Hier kun je meer lezen over de aantijgingen van Pichai. Nu hebben we eindelijk een reactie uit kamp Apple te pakken, van software baas Craig Federighi. Hij reageerde deze week tijdens een interview met The Independent op de woorden van Sundar Pichai.

Volgens Federighi wil Apple juist producten verkopen aan “iedereen die we maar kunnen”. Ook benadrukt hij dat de gadgets die Apple uitbrengt “niet alleen luxeproducten zijn:”. Sterker nog, volgens Federighi overspeelt Google flink zijn hand.

Daarbij slaat hij fel terug, zonder direct de zoekgigant te noemen: “Privacy moet een fundamenteel onderdeel van je bedrijfsvoering zijn. Het is niet iets wat je even in een paar maanden voor elkaar krijgt, met wat blogposts.”

Het is natuurlijk meteen duidelijk over wie de Apple topman het heeft. Google is immers juist de afgelopen maanden bezig met zijn reputatie op dit vlak te verbeteren. Een flinke klus, gezien het bedrijf al jaren zijn geld verdient met het tracken van gebruikers en het verzamelen van data.

Craig Federighi
Craig Federighi en Tim Cook

China en kunstmatige intelligentie

In hetzelfde interview ging de Apple topman ook in op twee andere kritiekpunten die men vaak oplepelt als het over Apple gaat. Ten eerste slaat Apple iCloud-gegevens van Chinese gebruikers op in China, iets wat zelfs Facebook weigert te doen. Zo kan de Chinese overheid alsnog zijn eigen burgers bespioneren. De opheft over dat Apple daaraan meewerkt, was groot.

Volgens Federighi is die ophef ongegrond. “Apple gebruikt “technieken voor gegevensminimalisering en versleuteling” die ervoor zouden zorgen dat er weinig te halen valt. Degenen die wel toegang krijgen, kunnen er alsnog weinig mee doen.

Ook luidt de kritiek omtrent Apple’s kunstmatige intelligentie vaak dat Google op dat vlak veel verder is. Je kunt gerust stellen dat Apple op dat vlak geregeld teleurstelt, al helemaal wat het al jaren hopeloos achterlopende Siri betreft.

Vaak is de uitleg voor dat verschil dat Google zijn kunstmatige intelligentie met de data van gebruikers traint. Opvallend genoeg gaat de Apple topman daar juist tegen in. Volgens hem heb je helemaal geen privégegevens nodig om op dat niveau te geraken: “Je kunt gewoon publiek beschikbare foto’s inzetten om een algoritme te trainen. Voor spraakherkenning gebruiken we bijvoorbeeld podcasts. Daar hebben we geen persoonlijke gesprekken van gebruikers voor nodig.”

Daarna volgt ook meteen een steek richting Google: “Het verzamelen van grote hoeveelheden data om diensten beter te maken is niet meer dan valse ruilhandel.” Daarom zal Apple soms meer moeite moeten doen om vergelijkbare functionaliteit te bouwen zonder het gebruik van dergelijke data, maar dat is volgens Federighi “meer dan het waard.”

?Check dan ook: Alles wat je moet weten over iOS 13: nieuwe features, release en meer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OneMoreThing

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple slaat fel terug na klap van Google omtrent privacy
Sluiten