Home 22 mei 2018 Ilona Braam

‘Apple komt met goedkopere Beats slimme speaker’

Vorig jaar betrad Apple ook de slimme speaker arena met zijn eigen HomePod. Het stijlvolle apparaat lijkt het echter niet zo goed te doen en de verkoopcijfers verbleken in vergelijking met die van Amazon’s Echo speakers en de Google Home concurrenten. Volgens een gerucht van de Taiwanese bevoorradingsketen zou Apple nu bezig zijn met een goedkopere speaker. Mogelijk heeft dit te maken met de desastreuze cijfers van de HomePod.

Maar zes procent voor de HomePod

Volgens cijfers van Strategy Analytics zouden er in het eerste kwartaal van het jaar zo’n 9,2 miljoen slimme speakers zijn verscheept. Daarvan zouden maar 600.000 afkomstig zijn van Apple. Daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel van 6 procent in het eerste kwartaal, tegenover een marktaandeel van 43,6 procent en 26,5 procent voor respectievelijk Amazon en Google.

Strategy Analytics cijfers slimme speaker Q1 2018

Later, duurder, minder slim

De reden dat de HomePod minder goed verkocht wordt, zou ermee te maken kunnen hebben dat Apple redelijk laat kwam met zijn slimme speaker. De Echo en Google Home waren tegen die tijd al behoorlijk ingeburgerd en ver in hun ontwikkeling. Een andere reden zou de hoge prijs van de HomePod kunnen zijn. Met een prijskaartje van 349 dollar is de HomePod een stuk duurder dan de andere speakers. Daarnaast zijn de skills van Siri op de slimme speaker een stuk beperkter dan die van Alexa en Google Assistant.

Goedkopere slimme speaker nog steeds duurder

Het zou op zich logisch zijn dat Apple dan inderdaad komt met een goedkopere versie van de HomePod. Deze “budget” slimme speaker zou een prijs krijgen van 199 dollar, wat overigens nog steeds duurder is dan de meest echo speakers. Alleen de Echo show komt duurder uit met een prijskaartje van 229,99 euro. Ook de Google Home speakers zouden dan nog steeds goedkoper zijn.

HomePod

Nieuwe speaker onder Beats naam

Volgens het gerucht brengt Apple de speaker echter niet uit onder de Apple naam. Daarvoor zou de Beats naam gebruikt worden, welke op voor de luxe koptelefoons pronkt. Op zich zijn daar logische redenen voor te bedenken. Apple’s slimme speaker is behoorlijk gericht op geluidskwaliteit en is dan ook een waardige speaker. Deze zou dus goed onder de Beats naam passen. Door een andere naam te gebruiken zou de nieuwe speaker ook gedifferentieerd worden van de originele HomePod, wat een strategische zet zou kunnen zijn.

Een andere interessante goedkopere slimme speaker is die van Xiaomi. Onlangs kondigde het Chinese bedrijf de Mi AI Speaker mini aan en binnenkort hebben we geluk. Xiaomi komt namelijk officieel naar Europa, zodat we (hopelijk) niet in het Chinees met de speaker hoeven te babbelen.

PhoneArena

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Apple komt met goedkopere Beats slimme speaker’
Sluiten