Mark Hofman
Mark Hofman Tech 9 aug 2019

Apple voorkomt met smerig trucje iPhone-batterij reparaties van derde partijen

Onderdelen van de iPhone zijn niet heel erg moeilijk om te vervangen, maar de batterij spant de kroon! Dat weet Apple zelf ook en daarom heeft de producent het lastiger gemaakt om deze te vervangen in de iPhone XS en XR. En dat doet het bedrijf niet met een smerig trucje op het gebied van hardware, maar op het gebied van software.

Apple haalt smerig trucje uit om reparaties iPhone-batterij van derden te voorkomen

De website iFixit is erachter gekomen dat Apple een software-matig trucje gebruikt om reparaties binnenshuis te houden. Waar derde partijen voorheen nog makkelijk de batterij konden vervangen, gaat de handeling bij de iPhone XS en XR gepaard met een consequentie. Apple heeft er namelijk voor gekozen om een software-matige oplossing te verzinnen voor dit “probleem”. Wanneer je een onofficiële batterij in de iPhone plaatst, toont iOS een waarschuwing. Het is kapot irritant, maar niet het einde van de wereld.

Het gaat om een waarschuwing die in het instellingen-menu van je iPhone te vinden is. Er blijft namelijk, constant, een hinderlijke waarschuwing staan bij de sectie Batterij. Daarbij is het ook niet meer mogelijk om de huidige conditie van die batterij in te zien. Misschien niet heel storend in het dagelijkse gebruik, maar het valt zeker op. De constant aanwezige rode stip in de instellingen is simpelweg niet te missen.

Het heeft allemaal te maken met een nieuwe chip die Apple op de batterij heeft geplakt. Iedere accu voor een smartphone is namelijk voorzien van een chip die communiceer hoe vol de batterij nog is en of deze nog in goede staat verkeerd. Het zijn chips die derde partijen ook op hun batterijen hebben. Het enige probleem is dat Apple een nieuwe variant op de markt heeft gebrachtw aardoor er opeens een digitale handtekening nodig is om deze chip te valideren. Zonder die handtekening blijft er dus constant een melding staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple voorkomt met smerig trucje iPhone-batterij reparaties van derde partijen
Sluiten