Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 jan 2019

Sony belooft dit jaar betere gezichtsherkenning dan Apple’s Face ID

Apple is op dit moment koploper als het om gezichtsherkenning gaat, dankzij Face ID op de iPhone X. Dat toestel gebruikt een zogenaamde 3D-sensor, de TrueDepth camera, om je gezicht in kaart te brengen, waar de concurrentie vaak simpelweg de selfiecamera inzet.

Face ID en de volgende generatie gezichtsherkenning

Daardoor is de OnePlus 6(T) bijvoorbeeld een stuk sneller met het herkennen van je gezicht, maar tegelijkertijd ook veel onveiliger. Het lijkt er nu echter sterk op dat 2019 een nieuwe generatie gezichtsherkennings-technologie met zich mee gaat brengen. Niet van Apple, maar van Sony.

Sony’s eigen smartphones doen het al enkele jaren matig in de markt, maar je hoeft je geen zorgen te maken om de Japanse fabrikant. Vrijwel elke grote smartphonefabrikant maakt namelijk gebruik van Sony’s camerasensoren in hun smartphones.

Satoshi Yoshihara, chief van Sony’s sensoren-divisie, heeft goed nieuws. Volgens de Japanner wordt de productie van hun nieuwe 3D-sensor opgevoerd. Dan hebben we het over sensoren die zowel op de achter- als op de voorkant van smartphones ingezet kunnen worden. Bovendien bevestigt Sony dat verschillende grote smartphonefabrikanten de technologie in hun nieuwe flagships gaan verwerken.

“Camera’s zorgden voor een revolutie in smartphones, en gebaseerd op wat ik heb gezien heb ik dezelfde verwachtingen voor 3D. Het tempo waarop dat gaat gebeuren zal verschillen per vakgebied, maar we gaan zeker een grootschalige adoptie van 3D zien. Daar ben ik zeker van,” aldus Yoshihara.

3D-camera’s, lasers en vleermuizen

Voor de doorsnee consument is dan vooral gezichtsherkenning een interessante toepassing. Apple’s Face ID projecteert vele onzichtbare lichtpuntjes op je gezicht, en vergelijkt die puntjes om de diepte in kaart te brengen. Sony’s laser kun je echt als de volgende generatie zien.

De technologie van de Japanse techgigant meet hoe lang het voor een laser duurt om van je gezicht af te kaatsen, vergelijkbaar met hoe bijvoorbeeld vleermuizen echolocatie inzetten.

Sony beweert dat die nieuwe methode nog accurater is en een gedetailleerder model van je gezicht oplevert. Bovendien kan de technologie tot op 5 meter afstand werken, waardoor een breder scala aan toepassingen mogelijk is.

Check vooral even deze nieuwe website van Sony, waar je de potentie van die nieuwe 3D-sensoren kunt verkennen. De techgigant laat je op fascinerende wijze zien hoe zelfrijdende auto’s, drones, robots en andere futuristische uitdagingen baat hebben bij de gloednieuwe technologie.

De massaproductie staat gepland voor de zomer van dit jaar, dus wellicht kom je de sensoren al tegen op de flagships van eind dit jaar. In het scherm verwerkte vingerafdrukscanners zijn vooralsnog verre van perfect, dus wellicht is gezichtsherkenning toch de toekomst.

Reageer op artikel:
Sony belooft dit jaar betere gezichtsherkenning dan Apple’s Face ID
Sluiten