Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 22 jan 2019

‘Apple stapt vanaf 2020 volledig over op OLED-schermen in iPhone’

Apple was één van de laatste grote smartphone-leveranciers die de overstap op OLED-schermen heeft gemaakt. Het bedrijf staat bekend om zijn hoge standaarden als het om hardware gaat. Zo wist het bedrijf uit Cupertino met de iPhone X pas een OLED-scherm uit te brengen dat voldeed aan de eisen van het bedrijf. Maar nu ze in Cupertino het trucje doorhebben, lijkt het klaar te zijn om de LCD-technologie uit toekomstige iPhones te laten.

Toekomstige iPhones zonder LCD

Dat betekent dat de komende iPhone line-up zomaar de laatste LCD-iPhone kan bevatten. Verwacht wordt dat dit de opvolger van de iPhone XR zal zijn. De reden van de overstap op OLED zou het design-team meer vrijheid geven. Een reden die niet volledig uit de lucht komt vallen, gezien de dikkere randen die de iPhone XR vanwege het LCD-scherm nodig heeft. Deze zijn bij de XS, die een OLED-scherm bevat, een stuk smaller.

iPhone XS

Radicaal nieuw design in 2020?

Wat dit voor het design van de 2020-iPhones gaat betekenen, blijft nog even een raadsel. Deze beweging zou echter kunnen wijzen op een nog uitdagender design dan de huidige vorm. Verwacht wordt dat de iPhone in 2019 namelijk een iteratie is op de huidige vorm.

OLED versus LCD

OLED-schermen hebben als voordeel dat ze minder energie verbruiken en een realistischere kleurweergave hebben. Dat komt omdat de schermen geen achtergrondverlichting (backlight) nodig hebben. Dat zorgt voor een langere accuduur, dieper zwart en een grotere kijkhoek. Het ontbreken van backlight zorgt er ook voor dat de iPhone minder dik hoeft te worden. Ook dit verschil is tussen  de iPhone XS en XR duidelijk zichtbaar. Sterker nog, de lightning-connector van de iPhone XR is íets uit het midden (meer richting de achterkant) gepositioneerd, omdat de LCD-technologie meer ruimte vereist.

Reageer op artikel:
‘Apple stapt vanaf 2020 volledig over op OLED-schermen in iPhone’
Sluiten