Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 dec 2018

Aandoenlijke handgeschreven advertentie Steve Jobs levert fortuin op

Apple is een van de grootste bedrijven ter wereld. Toch was de techgigant enkele decennia geleden nog een start-up. Waar je nu bedolven wordt onder peperdure commercials, moest Steve Jobs in die beginperiode creatiever te werk gaan. Hoe hij zijn producten toen aan de man bracht, ontdekken we nu dankzij een exclusieve veiling bij Bonhams.

Veiling advertentie Steve Jobs

Bij dat veilinghuis vond de ‘History of Science and Technology’ veiling plaats. Een fascinerende reeks aan prototypes, eerste modellen en documenten werden geveild. Vaak van iconische producten die de geschiedenis van technologie hebben bepaald.

Lot 631 is echter het interessantst wat ons betreft. Dat lot laat zien wat voor onbeduidend kleine start-up Apple ooit was. Het gaat om een door door Steve Jobs met de hand geschreven advertentie, een vage foto van de Apple 1 en nog een foto van het beeldscherm.

Details als de contactgegevens maken het beeld compleet. Daar zie je namelijk het adres van zijn ouders, wat betekent dat hij tijdens het schrijven van die advertentie nog bij zijn ouders woonde.

Steve Jobs Apple advertentie

Toch was Jobs toen al een gehaaide verkoper. Hij licht de technische specificaties duidelijk uit, zelfs toen al met enthousiaste uitroeptekens. “Board only + manual $75,- A Real Deal.’ De twee polaroid-foto’s maken het pakketje af.

Op die foto’s zie je dat het om het scherm van Steve zelf ging, die zich toen nog Steven liet noemen. Het meest aandoenlijke element is het handgeschreven excuus. Het beeld is namelijk wat wazig vanwege de wiebelende camera.

Ooit kreeg een vriend van Steve deze tekst en foto’s gratis, want zo hoopte de ondernemer zijn eerste computers aan de man te brengen. Nu zijn deze legendarische documenten toch iets prijziger geworden: de veiling van dit lot had een richtprijs van 35.000 tot 53.000 euro. Het beoogde bedrag is ruimschoots behaald, maar de exacte verkoopprijs is helaas niet bekendgemaakt.

Weibo

Reageer op artikel:
Aandoenlijke handgeschreven advertentie Steve Jobs levert fortuin op
Sluiten