Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 2 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple stopt met het luisteren van Siri-opnames

Apple stopt per direct met luisteren naar opnames die door Siri zijn gemaakt. Ook belooft het bedrijf een software-update uit te brengen waarmee gebruikers kunnen aangeven dat hun Siri-commando’s niet naar analisten mogen worden doorgestuurd.

Een woordvoerder van Apple Nederland bevestigt dat tegenover Nu.nl. Deze week bracht The Guardian naar buiten dat medewerkers van Apple Siri-spraakcommando’s beluisteren en analyseren. Vermoedelijk gebruikt het bedrijf die informatie om zijn spraakassistent te verbeteren.

Siri hoort vertrouwelijke gesprekken

De analyse van de spraakberichten besteedt Apple uit aan het Ierse bedrijf GlobeTech. Een klokkenluider deed eerder tegenover Nu.nl uit de doeken hoe die analyse werkt. Een zaaltje Nederlands sprekende medewerkers krijgen spraakopnames van Siri voorgeschoteld, en moet de inhoud daarvan overtypen in een tekstvak. De klokkenluider zegt minstens 400 fragmenten per dag te moeten luisteren.

In principe luistert Siri alleen mee wanneer je ‘Hey Siri’ hebt gezegd of de spraakassistent in iOS hebt geactiveerd, maar vaak luistert de assistent toch onbedoeld mee. Daardoor belandden regelmatig gevoelige fragmenten bij de analisten, aldus de klokkenluider. Het zou dan gaan om doktersgesprekken, seksgeluiden of zelfs drugsdeals.

Google Assistant en Amazon Alexa

Het roept de vraag op of Apple hiermee wel voldoet aan het privacy-imago dat het bedrijf zo graag wil uitstralen. De iPhone-maker beweert slechts 1% van alle berichten te luisteren, en altijd in geanonimiseerde vorm. Toch betekent dit dat in absolute getallen een flink aantal spraakcommando’s bij meeluisterende mensen belandt.

Siri is niet de eerste spraakassistent die hiermee tegen de lamp loopt. Google Assistant moest een maand geleden door het stof omdat medewerkers in sommige gevallen meeluisteren met de spraakcommando’s. De zoekgigant liet gisteren ook weten dat het om 1% ging en dat het bedrijf (net als Apple nu doet) voorlopig stopt met de handmatige analyse.

Meeluisteren om te verbeteren

Het meeluisteren wordt vermoedelijk gedaan om de spraakassistenten te verbeteren. Door Siri handmatig te corrigeren door meeluisterende mensen, leert de assistent steeds beter woorden en zinnen te herkennen die het moet verwerken. Bovendien zou in de voorwaarden staan dat gebruiksgegevens geanonimiseerd naar Apple worden gestuurd om producten te verbeteren. Dat er actief met Siri-opdrachten wordt meegeluisterd staat daar niet expliciet bij vermeld.

Het is nog niet bekend wanneer Apple met een update voor iOS-apparaten komt waarmee het ‘meeluisteren’ kan worden uitgeschakeld. De update zou voor alle talen moeten werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple stopt met het luisteren van Siri-opnames
Sluiten