Mark Hofman
Mark Hofman Films & Series 20 aug 2019

Apple lanceert streamingdienst in november (met duurste series uit de geschiedenis)

Waar gistermiddag bekend werd dat Disney Plus in november (ook in Nederland) het daglicht zal zien, wordt vandaag bekend dat ook Apple zijn streamingdienst lanceert in die maand. Als we Bloomberg mogen geloven komt de dienst, met de duurste serie uit de geschiedenis, naar maar liefst 150 landen.

Apple TV+ lijkt in november te verschijnen

De laatste twee maanden van het jaar lijken, zoals het er nu naar uitziet, bijzonder interessant te worden voor de streaming-markt. Begin 2019 wisten we al dat Netflix flink wat tegengas zou krijgen, maar nu is het zo goed als zeker dat dit in november pas echt plaats gaat vinden. Waar gisteren bekend werd dat Disney Plus op 12 november gaat verschijnen, en Nederland tot een van de eerste landen behoort die de toegang krijgt, meldt Bloomberg vandaag informatie over de dienst van Apple.

Apple TV+ zal volgens het zakenblad in november het daglicht al zien, voor de prijs van 9,99 dollar. In de afgelopen jaren hebben we geleerd dat we in Nederland vaak dezelfde prijs kunnen verwachten, maar dan in euro’s. Dat houdt dus in dat Apple TV+ een prijskaartje van €9,99 gaat krijgen. Dat is een aanzienlijk verschil met Disney Plus, dat gisteren bekend maakte een abonnement voor €6,99 per maand aan te bieden.

Wanneer je de prijs van Apple TV+ tegenover de prijs van Netflix zet, zit er weinig verschil in. Een basisabonnement kost bij populaire dienst zo’n €7,99 voor SD-kwaliteit. Wil je aan de slag met een HD-abonnement, ben je al snel €10,99 per maand kwijt. Dat is een euro meer dan de prijs van Apple TV+, maar het aanbod is wel vele malen groter.

Duurste series uit de geschiedenis

Ondanks het feit dat het aanbod vele male kleiner is dan dat van Netflix, of minder indrukwekkend lijkt dan dat van Disney Plus, heeft Apple wel degelijk geïnvesteerd in de dienst. Volgens een reportage van The Financial Times zit de producent uit Cupertino zelfs 5 miljard dollar boven het oorspronkelijke budget voor TV+. Apple had eerder 1 miljard dollar apart gezet om de strijd aan te gaan met Amazon, Disney, HBO, Netflix en Hulu. Voormalig Sony Pictures Television executives Jamie Erlicht en Zack van Amburg lijken het overduidelijk niet te redden met dat geld en zitten inmiddels op een budget van 6 miljard dollar.

Apple TV+ duurder Disney Plus
The Morning Show (Bron: Noah Berger / AFP)

En dat heeft onder andere te maken met het feit dat Apple de duurste serie uit de geschiedenis heeft geproduceerd. The Morning Show met Jeniffer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell zou Apple, volgens Bloomberg, ruim 300 miljoen dollar gekost hebben. Dat zijn de kosten voor de eerste twee seizoenen van de serie. De komedie/drama serie is daarmee, per aflevering, een stuk duurder dan het laatste seizoen van Game of Thrones. In dat seizoen werd er zo’n 15 miljoen dollar per aflevering gespendeerd, waarmee het duurste seizoen in televisie-geschiedenis geproduceerd werd. Een titel waar The Morning Show nu zelf mee aan de haal gaat.

Maar daar laat Apple het overigens niet bij. De serie See, met Aquaman-ster Jason Momoa, heeft volgens The Wall Street Journal ook een flink budget. Net als het laatste seizoen van Game of Thrones kost iedere aflevering zo’n 15 miljoen dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple lanceert streamingdienst in november (met duurste series uit de geschiedenis)
Sluiten