Mark Hofman
Mark Hofman Cars 22 mei 2019

Elon Musk in handen van Apple? Zoveel had het bedrijf over voor Tesla

Elon Musk heeft zichzelf met Tesla als een malle op de kaart gezet de afgelopen jaren, maar had zomaar onder contract kunnen staan bij Apple. Althans, dat is wat analist Craig Irwin meldt in een interview. Volgens hem zou Apple in 2013 een bod van miljarden dollars hebben gedaan om de autofabrikant over te kopen. 

Apple had miljarden dollars over voor Elon Musk’s Tesla

Tesla is anno 2019 niet meer weg te denken in zowel de autowereld als de techwereld. Het bedrijf weet met zijn elektrische auto’s en hoogstaande features uit te blinken in de markt. Iets dat Apple in 2013 ook doorhad. In een interview met CNBC meldt analist Craig Irwin dat het bedrijf uit Cupertino in dat jaar een flink bod deed op Tesla. Volgens hem had Apple in dat jaar 24,7 miljard dollar over om het bedrijf volledig in handen te krijgen. Dat houdt in dat de producent uit Cupertino zo’n 240 dollar per aandeel overhad voor Tesla.

Craig Irwin is wel degelijk een betrouwbare analist, maar kwam tijdens het interview niet met hard bewijs van de overnameplannen. Het verhaal gaat overigens wel dat Adrian Percia, de man die verantwoordelijk is voor fusies en overnames bij Apple, meerdere keren met Elon Musk om de tafel heeft gezeten. Sterker nog: op een zeker moment zou zelfs CEO Tim Cook aangeschoven hebben bij een van die gesprekken. Ondanks de betrouwbaarheid van de analist en het feit dat de geruchten erop wijzen dat Apple serieus was over de overnamen, moeten we dit nieuws wel met een korreltje zout nemen.

Apple Tesla

De analist zegt overigens wel dat de interesse van Apple alles behalve gevaren is. Het bedrijf zou nog steeds een overname willen doen, maar dan wel voor een veel lagere prijs. Het aandeel van Tesla is begin 2019 sterk gedaald en verloor meer dan 40% van zijn waarde. Dit zorgt ervoor dat een aandeel geen 240 dollar per stuk, maar 204 dollar per stuk zal kosten. Wat dat betreft zou een overname van Tesla nu als koopje gezien kunnen worden door Apple.

Project Titan

Zoals je misschien weet is Apple de laatste jaren bezig geweest met het zogeheten Project Titan. Dat project draait om autonome voertuigen van de producent uit Cupertino, maar verliep de laatste jaren alles behalve soepel. Er doken onlangs berichten op van een grote ontslagronde, waardoor er vanuit gegaan werd dat het project zo goed als op z’n gat lag. Iets dat volgens Irwin alles behalve waar is. In het interview met CNBC meldt de analist dat het project springlevend is en er zelfs op andere projecten gericht wordt. Zo zou Apple niet alleen bezig zijn met het ontwikkelen van software voor autonome voertuigen, maar ook met de ontwikkeling van een batterijtechnologie.

Project Titan Apple

Toch kunnen we er niet omheen dat Apple er heel anders voor gestaan had met Project Titan als het bedrijf in 2013 Tesla had overgenomen.

CNBC

Reageer op artikel:
Elon Musk in handen van Apple? Zoveel had het bedrijf over voor Tesla
Sluiten