Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 sep 2018

Apple’s Tim Cook reageert op hoge prijzen iPhone Xs en iPhone Xs Max

Onlangs werden de nieuwste iPhones door Apple CEO Tim Cook onthuld. De iPhone Xs, iPhone Xs Max en zelfs de iPhone Xr hebben een ding gemeen: ze zijn behoorlijk prijzig. Zeg gerust zeer prijzig, vooral in Nederland.

iPhone Xs, iPhone Xs Max zijn prijzig

Voor je het weet ben je meer dan duizend euro kwijt, zelfs als je voor een budgetmodel gaat. De meest luxe iPhone Xs Max kost zelfs maar liefst 1659 euro! Daar kun je een leuke gamecomputer én een laptop voor aanschaffen.

Wat dat betreft zijn de tijden toch echt veranderd, zelfs als je enkel naar Apple kijkt. De producten van de Amerikaanse techgigant waren altijd al aan de dure kant, maar dit jaar doet Apple er nog een flinke schep bovenop.

Tim Cook Apple iphone Xs iPhone xr

Logischerwijs viel het halve internet daarover. Ook in de meeste recensies, die we hier voor je hebben samengevat, benadrukt men de (te) hoge prijzen. Het is pracht-hardware, maar de prijzen staan niet meer in verhouding tot wat je ervoor terug krijgt.

Cook duidt zijn toestellen enkel in de context van Apple’s aanbod, niet in de bredere markt

Apple CEO Tim Cook legt prijzen uit

Kort na de onthulling lichtte Tim Cook de verbluffende prijzen toe in een interview met Nikkei. Ook legde hij de gedachten achter de nieuwe strategie van het bedrijf uit.

Cook erkent dat het budget dat men voor een toestel over heeft, van persoon tot persoon verschillend is. Volgens hem is het echter het uiteindelijke doel dat iedereen in staat is om een smartphone van Apple aan te schaffen. Hij wijst daarbij erop dat de iPhone 7 ‘nog maar’ 449 dollar kost, en de iPhone 8 599 dollar.

Beide toestellen zijn door iOS 12 bovendien een stuk sneller geworden. Tegelijkertijd wil Apple volgens Cook consumenten toegang bieden tot de nieuwigheden van de iPhone X, tegen een lagere prijs. Daarom is de iPhone Xr ook gelanceerd.

Tim cook kwartaalcijfers WWDC
Tim Cook

Daarin zit dezelfde A12 Bionic-chip als in de iPhone Xs en zelfs de iPhone Xs Max. Ook kun je op de iPhone Xr gewoon gebruik maken van Face ID. Om nog meer klanten aan te spreken is het toestel verkrijgbaar in een breder kleurenpakket dan zijn voorgangers.

Cook legt de nadruk op innovatie als belangrijkste drijvende kracht achter de iPhone Xs. Volgens hem is er een grote groep consumenten die niet alleen die innovativiteit kunnen waarderen, maar ook nog eens bereid zijn om daar ook voor te betalen. De iPhone Xs Max is gericht op dat segment, maar dan de consumenten die een groter scherm willen.

Ten slotte benadrukt de Apple CEO dat iPhones in het afgelopen decennium een veel grotere rol zijn gaan spelen in het leven van mensen. Daarom zijn consumenten volgens hem ook bereid hogere prijzen te betalen voor de nieuwste modellen. Hetzelfde geldt voor de Apple Watch en iPad. De rol die de gadgets vervullen is verbreed, (en daar hoort dan een hogere prijs bij).

Het interview met Tim Cook is classic Apple. Hij duidt zijn toestellen enkel in de context van Apple’s aanbod, niet in de bredere markt. Dan gaan een hoop van zijn argumenten immers totaal niet meer op. Je hoeft echter enkel naar de verkoopcijfers te kijken, om te begrijpen dat het loont.

En ach, er zijn meer goedkope topsmartphones dan ooit! Voor 300 euro scoor je ook in Nederland deze smartphone met dunne schermranden en de chip van de OnePlus 6.

?Lees ook: AliExpress getest: Bizarre Furby, Nokia 3310 en meer nostalgie!

Nikkei

Reageer op artikel:
Apple’s Tim Cook reageert op hoge prijzen iPhone Xs en iPhone Xs Max
Sluiten